Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Nils första tränare tårögd: ”Jätteglad att få vara med om detta”

Slättbergshallen var elektrisk när Nils van der Poel tog sitt andra OS-guld och förbättrade sitt världsrekord. Här är reaktionerna från de som var där.
– Det tar i ett skridskohjärta, säger Svenska skridskoförbundets hedersordförande Roger Bodin.

I Slättbergshallen i Trollhättan samlades det drygt 60 personer för att se när Nils van der Poel tog sitt andra OS-guld och satte nytt världsrekord. Hela rummet var pyntat med svenska flaggor och ballonger i gult och blått och skridskoklubben hade förberett guldsemlor. En av de som var på plats var Nils van der Poels första tränare, Bengt Olofsson.

– Det är kul att så många är här. Det är ju en väldigt sympatisk kille, så det är inte konstigt, sade han innan loppet.

Inför 5 000-metersloppet i söndags var Bengt Olofsson övertygad om att det skulle bli OS-guld. Denna gången var han ännu lugnare.

– Jag känner mig säker.

En annan stor supporter är Nils Samuelsson. Hans nerver lugnades lite när han såg att holländaren Patrick Roest gick i mål på tiden 12.44.

– Det är inget hot direkt, sade han.

Sändningen visade hur Nils van der Poel värmde upp på cykeln.

– Nu sitter han och tänker på vad han ska äta efteråt, utbrast någon i publiken.

”Staden ska vara väldigt stolt”

Varv efter varv passerade Nils van der Poel på gröna tider och utökade sin ledning. Vid varje passering applåderades det. När det stod klart att han hade förfinat sitt världsrekord utbrast hela rummet i ett gemensamt segervrål. En som nervöst hade vankat fram och tillbaka var Svenska skridskoförbundets hedersordförande Roger Bodin.

– Jag är rörd. Vi i svensk skridsko har haft drömmar om att komma tillbaka till en internationellt hög nivå, och det har varit en lång resa. Sen inträffar detta med den här fantastiska unge mannen. Det tar i ett skridskohjärta, säger han.

Kändes dessa drömmar avlägsna innan Nils började visa framfötterna?

– Man kan säga att de började här i Trollhättan, med bland andra David Andersson. Så vi började förstå att vi kunde komma tillbaka. Det har skapats här i Trollhättan och det tycker jag att staden ska vara väldigt stolt över.

Roger Bodin upplevde att segern i 5 000-metersloppet var lättare att ta till sig än detta guldet.

– Här fanns nästan på gränsen till krav på honom, och så infriar han det genom att slå världsrekord. Det är fullständigt osannolikt. Det här kommer att skrivas in i idrottshistoriska böcker och man kommer att prata om det om 50 år.

”Tar så djupt i själen”

Benno Johansson, vice ordförande i Trollhättans Skridskoklubb, sprang fram och tillbaka under sändningen och såg till så att alla fick kaffe och fika. Men när Nils van der Poel åkte så var han klistrad framför projektorduken. Efteråt var han tagen.

– Det är känslomässigt, det tar så djupt i själen. Det är en del av min familj, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande, Paul Åkerlund, fyller i.

– Han är ett föredöme för alla barn och ungdomar som håller på med idrott. Han visar att man verkligen kan bli något i hallen vi har här.

Att Nils van der Poel har blivit något har Bengt Olofsson haft en stor del i. När glädjeruset har lagt sig och folk har börjat lämna rummet sitter han kvar, tagen av stunden.

– Att han skulle vinna trodde jag, men att han skulle köra för världsrekord det visste jag ingenting om, säger han.

Du ser lite tårögd ut, vad känner du just nu?

– Ja det är jag. Jag är jätteglad att jag får vara med om detta, det är inte alla förunnat.