Nils hyllar konkurrenten efter ordbråket: ”Kul att det går bra”

Uppladdningen till fredagens skridskolopp överskuggades av en kontrovers. Det nederländska skridskoförbundet gick tidigare i veckan ut med att de skickat en lobbyist till Peking för att påverka isen till de nederländska åkarnas fördel.
– Det här är korruption. Det är den största skandalen i vår sport, sade Nils van der Poel då.

ANNONS
|

Trots allt verkar det nederländska försöket ha gett tändvätska till Trollhättans skridskokung Nils van der Poel, som inte bara tog hem guldet utan även passade på att förbättra sitt egna världsrekord till tiden 12.30.74.

På andra plats: nederländska Patrick Roest som åkte på tiden 12.44.59. Han hejades på av Nils van der Poel från sidan.

– Jag tycker det är väldigt kul att det går så bra för Patrick (Roest) idag. Han har haft tuffa 10 000-meterslopp tidigare under säsongen. När vi var i Stavanger här i november så fick han inte alls till det. Det är gött att se att han lyckas peaka formen nu när han misslyckats med det tre år i rad tidigare på mästerskapen, säger Nils van der Poel till Discovery plus.

ANNONS

LÄS MER:”Det är läskigt att tänka på framtiden”

LÄS MER:van der Poels pappa: "Jag är så stolt"

Annat har det låtit tidigare i veckan. Nils van der Poel var minst sagt upprörd efter det nederländska skridskoförbundets egna avslöjande att de skickat en lobbyist till Peking för att påverka isen.

– Först vill jag säga att jag har den största respekt för de nederländska skridskoåkarna och jag har största förtroende för ismakarna i ovalen. Men vi måste diskutera fair play inom vår sport och det här är långt i från fair play för mig. Det här är korruption, sade Nils van der Poel då.

Patrick Roest svarade

Ett uttalande som inte landade väl hos det nederländska lägret och Patrick Roest:

– Jag vet att han (Nils van der Poel) är en udda figur, men för det mesta är det på skoj. De här anklagelserna är väldigt allvarliga, men det är självklart inte så illa som han tror att det är, sade Roest till nederländsk media.

LÄS MER:Vägen från Gripen till Peking

LÄS MER:Hyllar van der Poel med semla: ”Han får så många han vill när han kommer hem”

Han fortsatte:

– När jag såg det tänkte jag: vad fan är det här? Varför gör han det så här stort? Det är allvarliga anklagelser. Jag är lite besviken på honom.

– Vi mäter alltid isen och ismakaren frågar ofta efter den datan. Men det är inte så att vi säger åt dem vad de ska göra, säger han.

ANNONS

Efter dagens lopp kunde Roest konstatera att han återigen mött sin överman:

– Han är riktigt imponerande. Han överraskar om och om igen.

LÄS MER:”Nils van der Poel – du kommer bli ihågkommen för evigt”

LÄS MER:Nils van der Poel tar sitt andra OS-guld

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS