Nils van der Poel: ”Det var mitt största misstag i karriären”

Nils van der Poel blev världsmästare, snabbast genom tiderna på två distanser och tog dubbla OS-guld.
Men han gjorde ett misstag han vill få andra att undvika. Det berättar Trollhättestjärnan i SVT-programmet Carina Bergfeldt.

ANNONS
|

Den nu 26 år gamle skridskostjärnan Nils van der Poel har inte direkt suttit sysslolös sedan han meddelade offentligheten att hans tid som elitsatsande idrottsman var över.

Trots att det inte ens gått ett år sedan Peking-OS och allround-VM i Norge har van der Poel bland annat hunnit bli utvecklare för fjällturism, föreläsare och miljardärkonsult åt Svenska spel.

På en pressträff under fredagen berättade också Nils van der Poel om vad nästa steg i livet kommer att bli. Trollhättekillen ska nu bli manager och rådgivare via ett nystartat bolag där han kommer hjälpa andra idrottare på sina respektive vägar mot att bli olympiska guldmedaljörer.

ANNONS

Något han också berättade mer om i SVT:s pratshow Carina Bergfeldt som gick ut under fredagskvällen.

– Jag lärde mig väldigt mycket om att bedriva framgångsrik elitidrottsverksamhet och det är tråkigt att den kunskapen bara dör ut med att jag lämnar. Tanken är att ta tillvara på den kunskapen och hjälpa andra svenska idrottare att göra precis samma sak som jag gjorde, säger Nils van der Poel i programmet.

”Ett problem vi löste”

Carina Bergfeldt frågade sedan Nils van der Poel om det största misstaget som han nu i sin nya roll vill stoppa andra från att behöva göra.

van der Poel tystnade en stund och funderade innan svaret kom.

– Det största misstaget jag själv gjorde under min idrottskarriär var att jag tog min idrottsglädje och min motivation för given. Jag trodde att det var någonting som finns där för alltid. Vi lyckades förstå tillsammans att det var något man måste jobba med, att man måste odla idrottsglädje lika mycket som man behöver utveckla kondition eller snabbhet. Det var ett problem som vi löste mer effektivt än våra kollegor och därför blev vi också bättre, säger Nils van der Poel.

Det här var andra gången som Nils van der Poel medverkade i Carina Bergfeldts program och 26-åringen fick dessutom göra en tuff prioritering för att kunna komma.

ANNONS

Nobbade kungaparet

Det holländska kungaparet var nämligen på besök i Stockholm och ville träffa mannen som dominerat skridskosporten de senaste två åren, men Nils van der Poel fick tacka nej med anledning av SVT-programmet.

– Det hade ju varit förnämt att kunna klona sig själv ibland, men då får man se till vem man lovade först och så får man stå vid det ordet. Jag har fått öva väldigt mycket på att tacka nej till saker, senaste halvåret framför allt. Det är ännu svårare att tacka nej i offentligheten, säger Nils van der Poel.

ANNONS