Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nils van der Poel förlorade sin mamma – två veckor efter VM-bragden

Två dagar efter Nils van der Poels historiska VM-framgång fick han beskedet att cancern som drabbat hans mamma hade spridit sig i hennes kropp. Hennes liv gick inte att rädda.
I Sommar i P1 öppnar skridskostjärnan upp om sorgen.
– Jag kommer aldrig bli densamma igen, säger van der Poel i sitt sommarprat.

Nils van der Poel skrev ny skridsko- och idrottshistoria när han i vintras blev världsmästare i skridskor på både 5 000 och 10 000 meter. På den sistnämnda distansen slog 25-åringen dessutom ett nytt världsrekord.

Men Trollhättesonens euforiska glädje skulle snabbt förvandlas till den djupaste av sorger.

Det är i Sveriges Radios program Sommar i P1 som Nils van der Poel nu öppnar upp om den stora familjetragedin som drabbade honom och hans anhöriga kort efter bragden i Heerenveen.

Två dagar efter hemkomsten fick han beskedet att den cancer han trodde att hans mamma blivit av med hade spridit sig i hennes kropp. En cancer som två veckor senare tog hennes liv.

LÄS MER: Diakon Agneta van der Poel är död

– Jag kommer aldrig bli densamma igen. Min mamma gav mig allt jag behövde för att kunna ta hand om mig själv, men hon gav mig inte allt jag ville ha. Jag hade önskat mig 24 år till med henne, säger Nils van der Poel i Sommar i P1.

Sorgens syfte

Nils van der Poel berättar öppet om sitt händelserika liv i sitt en timme långa sommarprogram. Det blir prat om fallskärmshoppning, sin annorlunda träningsfilosofi, relationen till sin tränare Johan Röjler och även hur det kanadensiska landslaget låg bakom att han ens hade en chans att slå sitt världsrekord.

Men Trollhättesonen får direkt ett annat tonläge och blir märkbart känslosam när han börjar prata om sorgen efter sin mammas bortgång.

– Sorgen söker mig ibland och jag vet att den har ett ärende och jag måste uträtta det. Bakom varje djup sorg finns förlorad glädje. Vi får inte tappa bort denna riktning. Vi får inte låta sorgen förlora sitt syfte. För sorgen är den djupaste ära som glädjen kan få. Därför förtjänar den också all tid som den behöver, säger 25-åringen.

”Hon fick aldrig höra den”

Nils van der Poel berättar också om de bibelord som hans mamma hade, men som han inte känt till tidigare. Han fick höra om dem alldeles i slutet.

– Efter att mammas hand hade kallnat i min så läste hennes bästa vän upp det för mig. Samma vecka började jag skriva en text om mitt liv. En ganska lång text som ni fått lyssna på. Men min mor, kvinnan i mitt liv, hon fick aldrig höra den. Fast det känns som att hon valde ut en sammanfattning långt innan hon födde mig, säger Nils van der Poel och läser sedan upp bibelorden som avslutning på sitt sommarprat.

Nils van der Poel blev den första svensk att vinna ett VM-guld i skridskor sedan Göran Claeson lyckades med bedriften år 1973. Han följde sedan upp det med att sätta nytt världsrekord på 10 000 meter med tiden 12,32.95. Trollhättesonen är även ett av Sveriges största medaljhopp till vinter-OS i Peking 2022.