Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nils van der Poel är upprörd över Nederländernas agerande inför 10 000 meter. Bild: MATHIAS BERGELD
Nils van der Poel är upprörd över Nederländernas agerande inför 10 000 meter. Bild: MATHIAS BERGELD

Nils van der Poel rasar efter Nederländernas kupp

Nils van der Poel är dunderfavorit till ett nytt OS-guld på fredag. Nu försöker Nederländerna manipulera isen för att gynna sina egna åkare. Något som får Trollhättestjärnan att rasa.
– Det här är korruption. Det är den största skandalen i vår sport, säger van der Poel.

Nils van der Poel pallade trycket och tog hem OS-guldet på 5 000 meter i söndags efter en minst sagt gastkramande avslutning. Världsnationen Nederländerna hade flera konkurrenter på startlinjen och Patrick Roest var närmast att lyckas knäcka Trollhättefenomenet, men det gick inte den här gången heller. Nils van der Poel fortsatte vara ostoppbar och tog hem segern med 47 hundradelars marginal.

På fredag är det dags för 10 000 meter där Nils van der Poel är ännu större favorit till segern och att ta hem ytterligare ett OS-guld till Trollhättan.

Men nu försöker Nederländerna göra precis allt för att stoppa honom och få en egen åkare högst upp på pallen.

Det nederländska skridskoförbundet skriver på sin hemsida att de har en lobbyist på plats i arenan för att försöka manipulera isen. Där uttalar sig Sander van Ginkel och säger att åkarna från Nederländerna gynnas av att isen är så hård som möjligt.

– Jag försöker ordna så fördelaktiga omständigheter som möjligt för våra åkare, säger han.

LÄS MER: ”Det här är bland det dummaste jag varit med om”

”Kan inte förstå”

Under en pressträff på onsdagen får Nils van der Poel frågan om artikeln och reagerar väldigt starkt.

– Först vill jag säga att jag har den största respekt för de nederlänska skridskoåkarna och jag har största förtroende för ismakarna i ovalen. Men vi måste diskutera fair play inom vår sport och det här är långt i från fair play för mig. Det här är korruption, säger Nils van der Poel.

Han fortsätter sedan:

– Det här är att försöka påverka saker i din fördel genom att använda oetiska och omoraliska metoder. Jag kan inte förstå varför de nederländska skridskoförbundet kan låta det här hända och jag förstår inte varför de vill att världen får veta att det händer. Det är pinsamt, inte bara för det nederländska förbundet utan också för de nederländska åkarna. Det här är den största skandalen i vår sport. Vi har haft våra dopingfall och jag ser inte att det här är mindre allvarligt, säger Nils van der Poel.

Nils van der Poel är regerande världsmästare och även världsrekordinnehavare på 10 000 meter. Rekordet slog han i samband med VM-guldet som han tog på de nederländska åkarnas hemmaplan i Heerenveen.

10 000 metersloppet i OS inleds klockan 9:00 på fredag och kommer att rapporteras direkt på ttela.se. Där kommer ni också kunna chatta med TTELA-sporten och skicka in era lyckönskningar till Nils van der Poel.