Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Nils van der Poel tar sitt andra OS-guld

Nils van der Poel har tagit sitt andra OS-guld! Efter ett monsterlopp på 10 000 meter där han slog sitt egna världsrekord har Trollhättans förste olympiska guldmedaljör även tagit sitt andra guld i Peking.
– Det är få förunnat att det får sluta såhär, säger Nils van der Poel till Discovery plus.

Efter några tuffare OS-dagar för Sverige, med bland annat stor marginal till medaljerna för längdskidåkarna och med en Sara Hector som åkte ur i slalomen, var det ett Sverige som längtade efter sitt femte OS-guld i mästerskapet.

– Vi tror att 30,0 blir varvtiderna och att det är möjligt att åka runt 12:35.00. Olympiskt rekord tror jag att det blir, sade förbundskapten Joel Eriksson i Discoverys sändning innan van der Poels åk.

LÄS MER: Stora jublet i Tyskland – avslöjar Nils galna OS-uppladdning

Ett uttalande han fick rätt i, nästan. Efter ett lopp med tiden 12.30.74. stod det klart att Nils van der Poel inte bara tar sitt andra guld och slår olympiskt rekord utan även slår sitt egna världsrekord på favoritdistansen 10 000 meter.

– Jag känner mig fräsch väldigt länge och när det är runt 4000 meter kvar så upplever jag att det finns ganska mycket kvar att ge. Jag vågar dock inte riskera det för tidigt, och därför blir det väldigt snabba sprints på slutet. Jag ligger bakom världsrekordschemat stora delar av loppet, så först och främst var uppgiften att lösa OS-guldet och så fick världsrekordet komma därefter. Men det gick, säger guldmedaljören till Discovery plus.

LÄS MER: Hyllar van der Poel med semla: ”Han får så många han vill när han kommer hem”

LÄS MER: Elevernas hyllning till Nils: ”Alla har skrivit varsitt brev”

Aldrig nära

Och det var aldrig nära. Trots ett bra åk av nederländaren Patrick Roest med tiden 12.44.59, cirka tolv sekunder långsammare än van der Poels världsrekord, så svarade Nils van der Poel som bara han kan göra, med ett nytt världsrekord och monstertiden 12.30.74.

– Det där kan mycket väl räcka till medalj, men jag har svårt att se att det ska räcka till guld, sade Daniel Friberg, kommentator på Discovery Plus efter Roests åk.

Ett uttalande han minst sagt fick rätt i.

LÄS MER: ”Det är läskigt att tänka på framtiden”

LÄS MER: ”Nils van der Poel – du kommer bli ihågkommen för evigt”

Nils van der Poel vann till slut med nästan 14 sekunder efter ett åk där han bara ökade genom helt åket och slog det världsrekord han själv satte för ett år sedan.

– Oj oj oj, han gör det!? Världsrekord! Jag undrar om han chockade sig själv i dag. Det är helt otroligt, hade han mer i sig? Han gör det på slitna skridskoskor, sade expert Daniel Friberg i Discoverys sändning.

Van der Poel själv:

– Jag hade inte kunnat önska mig ett bättre sätt att få göra det på. Det är coolt, jag har fått så mycket upplevelser, jag fick förra året där jag kommer in från sidan och tar allt. Jag fick 5000-metersloppet som var så tajt, jag fick den här känslan av att kunna kontrollera det, det är så mycket! Alla upplevelser man har som idrottsman, jag har tickat dem en efter en. Det känns fett!, säger han till Discovery plus.

Nederländska Patrick Roest fick slut ett silver får sitt åk samtidigt som bronspengen landade hos Davide Ghiotto, italienaren som åkte samtidigt som Nils van der Poel. Han gick in på tiden 12.45.98.

LÄS MER: Göran van der Poel: ”Det här är stort – magiskt”

LÄS MER: Vägen från Gripen till Peking

Het uppladdning

Tiden mellan van der Poels två OS-guld har kantats av en kontrovers. Det nederländska skridskoförbundet har gått ut med att de skickat en lobbyist till Peking för att påverka så att isen anpassas till de nederländska åkarnas fördel.

– Det här är korruption. Det är den största skandalen i vår sport, sade Nils van der Poel då.

Och vem vet, kanske slog Nederländernas försök tillbaka på dem själva och gav Nils van der Poel extra tändvätska till sitt åk. En sak är saker. Nils van der Poel gick segrande ur striden!

– Han har ingenting mer att bevisa i sin karriär, säger Robin Fomin, kommentator i Discovery plus.

Två guld i samma OS

Nils van der Poel ställer sig nu till en skara som få svenskar tillhör. Tillsammans med Toini Gustafsson, Sixten Jernberg, Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Tomas Gustafsson, Björn Lind och Marcus Hellner är van der Poel nu en av de nio svenskar som tagit dubbla guld i ett och samma OS.

LÄS MER: Nils van der Poel rasar efter Nederländernas kupp

LÄS MER: Nederländerna slår tillbaka mot Nils: ”Ovärdigt en olympisk mästare”

LÄS MER: ”Det här är bland det dummaste jag varit med om”

Hör Nils van der Poels pappa, Göran, inför loppet:

Här kan ni följa rapporteringen, chatta med sportredaktionens Adam Andersson och skicka iväg ett stort lycka till inför Nils van der Poels lopp: