Nils van der Poel fick utmärkelsen Årets prestation på Idrottsgalan.
Nils van der Poel fick utmärkelsen Årets prestation på Idrottsgalan. Bild: JEFFREY SWINGER

Nils van der Poel tvåa i Jerringpriset – prisades för Årets prestation

Framgångssagan fortsätter. Nils van der Poel fick priset Årets prestation på Idrottsgalan 2021 och stod i final när folket sagt sitt, men det blev till slut det svenska hopplandslaget som tog hem Jerringpriset efter sin stora bedrift på OS i sommar.
– Vi hade inte bara vunnit ett OS-guld, vi hade även vunnit en ny publik, säger Malin Baryard i tacktalet.

ANNONS
|

Det har varit ett väldigt bra svenskt idrottsår och konkurrensen var stenhård, men trots det lyckades Trollhättans skridskostjärna Nils van der Poel bli nominerad i totalt tre kategorier. Han hade chansen att bli Årets manliga idrottare, Årets prestation och var inte minst en kandidat till Radiosportens Jerringpris.

Det var för van der Poels makalösa VM i Nederländerna som han var en av de stora favoriterna till att ta en storslam på galan. Han lyckades med bedriften att ta VM-guld på så väl 5 000 som 10 000 meter och dessutom kröna allting med att slå ett nytt världsrekord på den längre distansen.

ANNONS

När det var dags att utse Årets manliga idrottare, vilket var det första priset som delades ut av de som Nils van der Poel hade chans att vinna skulle dock en annan storstjärna få kliva upp på scenen.

Armand Duplantis pallade trycket under sommaren och tog sitt efterlängtade OS-guld. Stavhopparen har dessutom haft ett enormt år även utöver mästerskapet och bland annat lyckats klara drömgränsen sex meter hela tolv(!) gånger.

LÄS MER:Nils van der Poel går för storslam på Idrottsgalan – i tuff konkurrens

Strax därpå skulle dock nästa möjlighet till pris komma för Nils van der Poel – och den här gången gick det hela vägen.

I konkurrens med Sarah Sjöström, simning, Anna Nordqvist, golf, och inte minst det svenska hopplandslaget i ridsport så blev Nils van der Poel utsedd till att ha stått för svensk idrotts största och bästa prestation 2021 efter sitt VM.

Nils van der Poel var inte på plats på Idrottsgalan för att ta emot priset, men hade två vänner på plats för att göra det åt honom.

– Nils är beredd att gå sin egen väg. Bara att han låter oss komma hit ikväll visar att han är beredd att riskera precis allt. Han är minst lika stolt över det här priset som vi är över att få vara här i kväll. Vi försökte att få med Nils på videolänk, men det gick tyvärr inte för han var mitt uppe i sista säsongen av Vikings, sa vänner bland annat uppe på Idrottsgalans scen.

ANNONS

LÄS MER:Nils van der Poel prisad på Idrottsgalan

Nils van der Poel såg dessutom ut att gå i hela vägen vid galans slut. Han skulle vara med i dramat till vad som av många betraktas som svensk idrotts allra finaste idrottspris.

Svenska folket har röstat och röstat, och under galans gång föll kandidat efter kandidat bort för att få det prestigefyllda Jerringpriset, men Nils van der Poel hängde kvar som en segerkandidat hela vägen.

Till slut stod det mellan Trollhättans skridskostjärna och hopplandslaget med Malin Baryard, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann som tog OS-guld efter ett galet drama under sommaren och dessutom tog det första svenska hoppguldet på 97 år.

Och det här skulle bli hopplandslagets gala.

De tog hem Bragdguldet, de blev Årets lag och fick till slut också Jerringpriset.

– Vi hade inte bara vunnit ett OS-guld, vi hade även vunnit en ny publik, sa Malin Baryard i tacktalet och pikade även sin lagkamrat när hon fick chansen.

– Det här är verkligen once in a lifetime, eller som Peder brukar säga: Något som händer två-tre gånger i livet, skämtade Malin Baryard Johnsson.

Hopplandslagets OS-guld gjorde alltså att trion blev galans stora vinnare – och kanske skapar Nils van der Poel förutsättningar för samma succé vid nästa års gala när han om bara veckor kommer att stå på startlinjen i just OS.

ANNONS
Hopplandslaget bestående av Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson  tilldelades Jerringpriset.
Hopplandslaget bestående av Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson tilldelades Jerringpriset. Bild: JESPER ZERMAN
ANNONS