Nils van der Poel vann karriärens sista lopp

Nils van der Poel har gjort sitt sista lopp som elitsatsande skridskoåkare. Och han avslutade på bästa sätt. Inför en fullsatt arena i Heerenveen tog han hem segern på 5000 meter.
– Det var helt fantastiskt. Det var väldigt kul att få ha skridskopubliken här, det är en helt annan sak att kämpa när en massa människor skriker på dig, säger Nils van der Poel.

ANNONS
|

Publiken jublade högt när Nils van der Poels namn lästes upp i arenan i Heerenveen.

5000 meter stod på schemat på världscupavslutningen och svensken gick ut i fjärde par tillsammans med Jorrit Bergsma från Nederländerna.

Förutsättningarna inför Nils lopp var att italienaren Michele Malfatti hade ledningen med tiden 6.20,86.

”Sämsta öppningen någonsin”

Nils parkompis Jorrit Bergsma hade dock bestämt sig för att ge Nils en match och öppna knallhårt. Och det satte Nils i en situation där han fick jaga.

– Det var den sämsta öppningen jag någonsin har gjort tror jag. Jag accelererar alldeles för hårt i början för att jag inte vill ge Jorrit någon rygg och när jag sedan ser min öppningstid så slår jag av lite väl mycket. Men från 600 meter gör jag ett väldigt roligt lopp måste jag säga. Det finns många sätt att åka på och att få privilegiet att åka så med Jorrit och försöka jaga hans rygg på växelrakorna, det är inte ofta man får chansen så bra som jag fick den i dag, säger Nils van der Poel.

ANNONS

LÄS MER:Skridskoförbundet vill surfa på Nils-vågen

Med fyra varv kvar var Nils förbi och efter det hade Bergsma ingen chans.

Nils van der Poel lämnade nederländaren bakom sig och såg till att ta ledningen i loppet på tiden 6.08,81, vilket innebar en ledning med 12 sekunder.

I femte par gick Ted-Jan Bloemen och Patrick Beckert, men ingen av dem var i närheten av att rå på Nils van der Poels tid. Kvar sen fanns bara Davide Ghiotto och Bart Swings.

Ganska snabbt blev det tydligt att inte heller de skulle kunna rå på Nils van der Poel. Därmed fick Trollhättans och Sveriges stora skridskostjärna avsluta karriären som elitskridskoåkare med en seger.

Nu väntar lite välförtjänt semester.

– Jag ska försöka ge mig själv lite semester, det är jag inte superbra på men jag ska försöka. Och sedan ska jag försöka ta tag i alla föreläsningsförfrågningar som jag har fått och göra det ett tag, samt läka min höft. Efter det får vi se vad det blir, säger Nils van der Poel.

Hur känns det att sluta?

– Det finns ett mått av sorg i det, det gör det alltid när man lämnar något som man har haft en stor kärlek för. Jag upplever inte att det är skönt att det är över för jag har tyckt om det här, men jag är väldigt trygg i beslutet. Jag ser inte jättemycket framemot att rehaba min höft men jag ser framemot mot det som kommer, det ska bli spännande.

ANNONS

Förutom seger på 5000 meter vann Nils den totala världscupen.

Största konkurrenten saknades

Noterbart är att Nils van der Poels största konkurrent Patrik Roest inte kom till start i världscupavslutningen i Heerenveen då han testat positivt för corona. Och Roest var saknad, i hans frånvaro kom bäste hemmaåkare först på en sjätteplats genom Jorrit Bergsman.

ANNONS