Nils van der Poel vinnare av Bragdguldet 2022

Konkurrensen var stenhård, men Nils van der Poels år överträffar alla andras.
Det menar Svenska Dagbladet som nu utsett Trollhättesonen till vinnare av årets Bragdguld.
– Jag vet inte riktigt vad man ska känna, säger Nils van der Poel i SvD:s sändning och bjöd där även på ett oväntat heroinskämt.

ANNONS
|

OS-gulden och världsrekordet från Peking ihop med VM-guldet i Norge har sett till att Nils van der Poel har chansen att bli ett huvudnummer på Idrottsgalan som hålls i januari, men redan nu har han landat ett av idrottens tyngsta priser.

Svenska Dagbladet har utsett Nils van der Poel till vinnare av Bragdguldet 2022.

Mängder av kandidater

Konkurrensen var dock stenhård efter ett svenskt idrottsår som innehållit en hel del otroliga prestationer. Bland huvudkonkurrenterna fanns inte minst Ebba Årsjö som tagit två guld i Paralympics: Slalom och superkombination samt att hon även tog brons i störtlopp. Årsjö tog även två guld i para-VM i grenarnas slalom och parallellslalom.

ANNONS

Några andra av de hetaste kandidaterna var Jonna Sundling med sina tre OS-medaljer, Armand Duplantis efter VM-guldet och världsrekordet på 6,21 och även Henrik von Eckermann som tog VM-guld både i lag och individuellt.

Men Svenska Dagbladets jury ansåg trots allt att den största bragden under 2022 presterats av Skridskoklubben Trollhättans Nils van der Poel.

– Jag vet inte riktigt vad man ska känna. Det var ju snart ett år sedan som jag gjorde det här så för mig är det något som skedde då liksom. Jag vet ju om vad jag gjorde och jag vet det på ett sätt som väldigt få andra vet om det. Jag har fått bekräftelsen från mig själv i ganska många års tid att jag gjorde det jag ville. Jag tror det är svårt att förstå hur andra människor ersatt det, säger Nils van der Poel till Svenska Dagbladet.

Han får sedan frågan, i SvD:s sändning från Bragdguldsutnämnandet, om han har några speciella minnen från Peking-OS och lyfter då snarare fram saker som hände utanför isen snarare än själva loppen.

– Truppen hade väldigt bra sammanhållning upplevde jag. Vissa minnen är ganska spektakulära, men det är inte så ofta jag befinner mig i tankar om hur det var i Kina. När jag väl är där tänker jag nog lika mycket på samtal vi hade i matsalen, bussar till arenorna och det som skedde där också såklart. Hela upplevelsen av OS var fett, säger Nils van der Poel.

ANNONS

Skämtsamma drogsvaret

Nils van der Poel meddelade ju efter sina OS-guld att den här säsongen skulle bli hans sista som elitsatsande i karriären, vilket blev en stor sak i media. Något som förvånade honom själv i och med att det varit planen hela tiden.

– För mig var det lika givet som mycket annat. Det var så jag ville ha det, säger han.

Trollhättestjärnan får sedan frågan om han kunnat ersätta tävlingsnerven med någonting annat nu när han lämnat elitidrotten.

Nils van der Poels svar:

– Heroin främst, säger han och skrattar.

Att det var just Nils van der Poel som fick Bragdguldet blev det ingen större diskussion om.

– Juryn var väldigt enig i år. Det har varit ett fantastiskt idrottsår, med så många OS-guld, VM-guld och med Paralympics. Det fanns väldigt, väldigt många bra kandidater. Men Nils var en av dem som stack ut, säger jurymedlemmen Ulrika Knape Lindberg till TT.

De utser vinnaren av Bragdguldet

Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg är ordförande i juryn och sportkrönikören Anders Lindblad sekreterare.

Övriga ledamöter: Agneta Andersson, Tomas Brolin, Magdalena Forsberg, Caroline Klüft, Ulrika Knape Lindberg, Annichen Kringstad, David Lega, Karin Mattsson Weijber, Anette Norberg, Jörgen Persson, Tony Rickardsson, Mats Sundin.

Senaste vinnarna

2022: Nils van der Poel, skridsko.

2021: Svenska hopplandslaget (Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson), ridsport.

2020: Armand Duplantis, friidrott.

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Sarah Sjöström, simning.

2016: Henrik Stenson, golf.

LÄS MER:Glädjeyra hos Nils moderklubb

LÄS MER:Van der Poels karriär i bilder

ANNONS