Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nils van der Poel vinner nytt VM-guld efter världsrekord

Nils van der Poel är snabbast genom tiderna på 10 000 meter. Efter bragden på 5 000 meter tar stjärnan från Trollhättan VM-guld även på sin favoritdistans där han krossade allt motstånd.
– Vi överträffade våra egna förväntningar och de var ganska högt ställda, säger Nils van der Poel.

Han tog alla med storm när han tog VM.guld på 5 000 meter i torsdags. Nu har Nils van der Poel chockat skridskovärlden igen.

Stjärnan från Trollhättan slog ett nytt världsrekord på 10 000 meter med tiden 12,32.95 och fullständigt krossade allt motstånd.

– Det är en helt makalös åkning. Det finns inte ord för det här. Han är en mäktig idrottsman, säger skridskolegendaren Tomas Gustafsson i TV10:s sändning.

van der Poel satte fart direkt och visade att han klev in i sin favoritdistans för att göra stordåd. Redan på förhand pratade 24-åringen om att det var varvtider runt 30,0 som var målsättningen och vad han trodde skulle krävas. Det var också precis vad han levererade.

”Rulla ut röda mattan”

Med en snudd på skrämmande precision matade van der Poel varv strax under 30-sekundersgränsen och när det kritiska skedet i loppet kom ökade Trollhättanstjärnan bara tempot.

– Det är bara att rulla ut röda mattan för honom hemma i Trollhättan. På något sätt gör han det som jag inte vågade göra, säger Tomas Gustafsson i TV10:s sändning.

Patrick Roest var det största hotet och gick ut i det sista paret, men det var ingen som hade minsta chans att hota Nils van der Poel. Roest var rejält sliten och fick tidigt se sig slagen. Det blev med andra ord aldrig ens spännande. Trollhättans 24-åring är dubbel VM-guldmedaljör och snabbast genom tiderna på 10 000 meter.

– Förväntningarna var nog inte dubbla VM-guld och ett världsrekord, men det är oerhört roligt. Det känns väldigt bra att kunna återuppliva den svenska skridskotraditionen. Vi överträffade våra egna förväntningar och de var rätt högt ställda, säger Nils van der Poel efter rekordloppet.

Hur upplevde du loppet?

– Första tio-tolv första varven kommer till mig väldigt lätt och jag tänker att det här kommer nog hålla. Det kommer nog gå på världsrekordet. Sedan blir jag lite passiv med sju-åtta varv kvar. Det är svårt att balansera och känna just var den där gränsen är när varvtiderna börjar skena iväg, säger van der Poel och fortsätter:

– Jag vågade liksom inte riktigt släppa på alla spärrar förrän det var tre varv kvar på slutet. Vi hade bra koll på världsrekordschemat hela vägen vilket underlättade oerhört, så vi är bara väldigt nöjda med genomförandet, säger världsmästaren.

Med facit i hand är det ju uppenbart att du klarade av det, men var det ändå svårt att ladda om till det här loppet efter guldet i torsdags?

– Nej, det skulle jag inte säga. Att åka 10 000 meter är det jag velat göra. 5 000 betyder inte lika mycket för mig som 10 000 meter betyder, säger Nils van der Poel.

LÄS MER: Så laddar van der Poel – för en ny bragd

LÄS MER: Vann VM-guld – sedan stöttade han konkurrenten: ”Han grät”

LÄS MER: SK Trollhättans glädjeyra – efter Nils van der Poels guld

LÄS MER: Senaste guldhjälten missade Nils bragdlopp: ”Så pinsamt”

LÄS MER: Mamma Agneta om sonens VM-guld: ”Overkligt”