Nils van der Poels drag – tar hjälp av svenska OS-guldhjälten

Nils van der Poel är dubbel världsmästare och världsrekordinnehavare på 10 000 meter. Nu satsar han stenhårt mot OS och tar hjälp av någon som vet vad som krävs – om än i en annan sport.
– Han är otroligt intresserad och nyfiken, säger den tidigare skidstjärnan Johan Olsson till SVT Sport.

ANNONS
|

Han blev känd hos det svenska folket mer eller mindre över en natt när han först tog VM-guld på 5 000 meter och sedan tog ytterligare ett på 10 000 meter där han också slog världsrekord. Mästerskapet i Nederländerna blev Nils van der Poels stora genombrott på internationell seniornivå.

Men Nils van der Poel har inte bara gjort sig känd genom att åka skridskor snabbare än någon annan, utan också att han alltid gått sin egen väg för att ta sig till toppen.

Det är det fler som gjort för att ta sig till den absolut världseliten och en sådan person har Nils van der Poel nu tagit hjälp av för sin satsning mot OS.

ANNONS

Det är SVT Sport som är först med att berätta att Trollhättans skridskostjärna har ett samarbete med den svenske skidlegendaren Johan Olsson. Den tvåfaldige OS-guldmedaljören berättar att det var van der Poel som kontaktade honom för drygt ett år sedan och ville ha råd.

– Vi har haft långa samtal om upplägg och saker som jag trodde på i träning och struktur. Han är otroligt intresserad och nyfiken. Det är otroligt kul att prata med en kille som har samma genuina intresse som jag själv hade som aktiv, att man så att säga äger sin egen satsning, säger Johan Olsson till SVT Sport.

”En skräck”

Han berättar också om hur mycket han imponerats av Nils van der Poel och även övriga som tagit sig an skridskosporten.

– Skridsko är en sport som jag har enorm respekt för, just med den monotona belastningen och det som krävs för att vara bra. För mig skulle det vara en skräck att ge mig ut på en skridskobana just med den tunga belastningen. Du får ju inte vila någonstans, säger Olsson.

SVT Sport har även varit i kontakt med Nils van der Poel som säger så här om samarbetet med Johan Olsson:

– Att gå sin egen väg tror jag är direkt avgörande. Det finns ett system på plats för att det tidigare visat sig fungera väldigt bra. Men ska du förbättra det systemet måste du våga gå utanför det. Och det gjorde Johan, säger van der Poel.

ANNONS

Johan Olsson

Ålder: 41.

Från: Skultuna.

Sport: Längdskidor.

Meriter: 2 OS-guld, 1 OS-silver, 3 OS-brons, 2 VM-guld, 4 VM-silver, 2 VM-brons, 13 säsonger i Världscupen.

Aktuell som: Rådgivare till Trollhättans skridskostjärna Nils van der Poel.

ANNONS