Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nils van der Poels monsterlopp – slog nytt världsrekord

Nils van der Poel har lämnat ett närmast galet formbesked inför OS. Under natten mot lördagen (svensk tid) slog Trollhättesonen till igen. Nu är han även världsrekordinnehavare på 5 000 meter.
– Att han lyckas igen är helt fantastiskt, säger Johan Röjler till Sportbladet.

”Många har hoppats på ett världsrekordförsök. Och att jag kanske skulle kunna bli den första att köra 5 000 meter under 6 minuter. Men jag tror inte jag kommer att kunna göra det”.

Så sa Nils van der Poel till TT inför världscuptävlingen i Salt Lake City där Trollhättesonen skulle åka för en OS-plats på 5 000 meter.

LÄS MER: Nils van der Poel nomineras till Jerringpriset 2021

Första loppet under 6 minuter får visserligen vänta, men Nils van der Poel är ny världsrekordinnehavare på 5 000 meter och är där med den som åkt snabbast genom tiderna både på den distansen och på 10 000 meter, vilket han gjorde i samband med VM-guldet i februari tidigare i år.

LÄS MER: Nils van der Poel förlorade sin mamma – två veckor efter VM-bragden

”Väldigt go känsla”

Nils van der Poel satte högt tempo direkt och trummade sedan på i en fart som ingen av konkurrenterna i Salt Lake City kunde mäta sig med. På slutvarven gick Trollhättesonen en kamp mot klockan för att kunna radera ut kanadensaren Ted-Jan Bloemens tidigare världsrekord som varit världens snabbaste 5 000 meterstid de senaste fyra åren.

Men inte längre.

– Jag har fått väldigt go känsla inför de här loppen, så go känsla man kan ha innan man ska göra en maxprestation, säger Nils van der Poel till Radiosporten.

6:01.56 passerade Nils van der Poel mållinjen, vilket innebar ett nytt världsrekord med 30 hundradelars marginal.

LÄS MER: Nils van der Poel: ”Aldrig varit så fokuserad på att prestera”

Största OS-hoppet

– Han har börjat lägga om sin träning med fokus på att vara formtoppad till OS. Han har kört mer volym och absolut inte åkt så mycket på is som man normalt ska göra inför ett lopp. Men vi märkte på förberedelserna i går (läs: torsdag) att det såg jättebra ut och då bestämde vi oss för att satsa på ett schema som skulle ge möjlighet till världsrekord, säger van der Poels tränare, Johan Röjler, till Sportbladet.

Han lägger även till:

– Att han lyckas igen är helt fantastiskt.

LÄS MER: "Jag hade misstänkt mig själv för dopning"

Världsrekordet innebär att det ska till ett mirakel för att Nils van der Poel inte ska vara kvalificerad för 5 000 meter i OS. Dit går nämligen de som noterat de sex bästa tiderna under världscuptävlingarna och de 14 bästa i världscuprankingen.

Nils van der Poel kommer att vara ett av, om inte det, allra största svenska guldhoppen till OS i Peking.