Nu avslöjar Nils allt – så här blev han bäst i världen

Direkt efter OS-gulden och världsrekordet i Peking offentliggör nu Nils van der Poel alla sina träningshemligheter i dokumentet ”How to skate a 10k”. Den nederländska storkonkurrenten Patrick Roest blev den första att få en upplaga – och nu är frågan om den här säsongen är Nils van der Poels sista på skridskosportens världsscen.
– Jag ser fram emot att få vara lite mer "laid back", säger van der Poel enligt TT.

ANNONS
|

"Jag vill tro att jag har förtjänat min framgång. Jag önskar också att sporten fortsätter utvecklas och att mina rekord kommer slås. Jag kommer inte att vara den som knäcker 6.00,00 eller 12.30,00, men kanske kommer någon annan det”, skriver Nils van der Poel under inledningen av de 62 sidor långa dokumentet ”How to skate a 10k” som han nu publicerat.

LÄS MER:Forskaren efter testerna på Nils van der Poel: ”Väldigt fascinerande”

Precis som utlovat så offentliggör Nils hela sitt upplägg som avslöjar i detalj hur han gjort för att bli världsmästare, olympisk mästare och världsrekordhållare i skridskor över 5 000 och 10 000 meter.

Dessutom var den första att få en upplaga av ”How to skate a 10k” den nederländska konkurrenten Patrick Roest som tog silver bakom Nils i både 5 000 och 10 000 meter i Peking.

ANNONS

– Det var väldigt kul att få ge det till Patrick personligen, att han fick det först. Det betydde mycket, säger Nils van der Poel enligt TT.

”En öl – eller åtta”

Det behövs inte mycket mer än några snabba blickar in i den träningsdagbok som Nils van der Poel nu publicerat för att förstå hur han lyckats ta sig till toppen. Han berättar om sina träningsveckor under uppbyggnadsfasen som dagligen inneburit sex-sju timmar av konditionsträning som han oftast genomfört på cykel.

LÄS MER:Göran van der Poel: ”Det här är stort – magiskt”

Men han berättar också om lyhördheten mot sin kropp och hur känslan fått styra en del av hur veckorna blivit. Ibland har det också krävts att göra precis tvärt emot vad elitidrottare ofta gör – som till exempel att ta ”en öl – eller åtta öl”.

– Ibland är det svåraste att vilja jaga sina drömmar. Och då måste man hitta sätt att fortsätta vilja det, säger han efter lördagens medaljceremoni enligt TT.

I samband med ceremonin berättar han också hur han längtar hem till Trollhättan igen och då inte minst till familjen.

LÄS MER:Stora jublet i Tyskland – avslöjar Nils galna OS-uppladdning

– Jag har nog inte kramat en människa sedan december, tror jag. När man är elitidrottare är det väldigt mycket som egentligen inte betyder så mycket, som plötsligt betyder väldigt mycket. Som att man inte tar i ett dörrhandtag, till exempel. Det är en sådan löjlig grej vi håller på med, som det är väldigt skönt att det inte är så viktigt längre, säger Nils van der Poel enligt TT.

ANNONS

”Försökt lägga av”

Nu är den stora frågan om Nils van der Poels skridskokarriär fortsätter eller om OS i Peking gör att Trollhättans stora idrottsstjärna nu helt enkelt väljer att avsluta sin enorma elitsatsning. Han har ju trots allt uppnått mer eller mindre allt som går att uppnå i resultatväg av en skridskoåkare och idrottsman.

LÄS MER:”Det är läskigt att tänka på framtiden”

VM i norska Hamar återstår den här säsongen (bara veckor bort) och även en världscupfinal, men vad händer egentligen sedan?

LÄS MER:Stort firande på Drottningtorget för Nils van der Poel

– Jag har försökt lägga av två gånger, och det är inte lätt. Det är supersvårt att gå från att ha ett jättestort mål till att inte ha ett mål och där ingenting betyder någonting. Man går lätt vilse där, och jag tycker att det är superläskigt. Men jag ser också supermycket fram emot det, att få äventyra runt det och försöka göra det bättre än jag gjort tidigare, säger Nils van der Poel.

ANNONS