En stor satsning på unga talanger ska ge Damkronorna OS-medaljer 2026 och 2030. Arkivbild.
En stor satsning på unga talanger ska ge Damkronorna OS-medaljer 2026 och 2030. Arkivbild. Bild: Pär Bäckström/TT

Ny satsning på damhockey ska ge OS-medaljer

Nu är det klart – en stor satsning på unga talanger ska ta svensk damhockey tillbaka till världstoppen. Målet: OS-medaljer 2026 och 2030.

ANNONS

Det är Sveriges olympiska kommitté (SOK) som tillsammans med Svenska ishockeyförbundet och damhockeyligan SDHL står bakom den treåriga satsningen.

TT har tidigare skrivit om planerna som nu sjösätts. Förbundet ska ansvara för årliga sommarläger och samlingar för 20-25 yngre spelare i åldersspannet 15-19 år.

– Jag tror att det betyder jättemycket för alla unga hockeytjejer som kommer upp och ser att det är en satsning framåt och att både SOK, SIF och SDHL samarbetar, dels att det är en stor och omfattande satsning, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren Bloom som under sin aktiva karriär spelade två VM och tog två SM-guld med AIK.

ANNONS

"Bra förutsättningar"

Ahlgren Bloom är nöjd över att satsningen görs på unga spelare.

– Jag tror att det är bra, dels för att konkurrenssituationen inte är så stor i dag, dels för att vi tidigt börjar ge bra förutsättningar till de yngre spelarna, säger hon.

Satsningen, som blir officiell under onsdagen, kommer samma dag som Damkronornas trupp till OS i Peking presenteras. Landslaget tvingades kvala till OS efter att ha åkt ur A-VM 2019.

SOK drog in sitt stöd till Damkronorna efter OS-fiaskot 2018 då landslaget slutade på sjunde plats, näst sist, tidernas sämsta placering.

Avvaktar OS-resultat

Nu är SOK med på en talangsatsning, men avvaktar Damkronornas OS-resultat i Peking när det gäller att gå in med stöd direkt till A-landslaget.

Damkronorna har inte tagit medalj i OS sedan silvret i Turin för 16 år sedan.

En styrgrupp för satsningen har utsetts med Ahlgren Bloom, förbundets landslagschef Olof Östblom och SOK:s sportchef Glenn Östh.

TT: Vilka är de viktigaste bitarna i den här satsningen?

– Att det är långsiktigt, att klubbarna står bakom och att det ger extra träningsmöjligheter och bra förutsättningar. Att spelarna får samlas med de bästa i den åldern och får den här konkurrenssituationen. De här spelarna är inte givna utan de kommer att bytas ut efter vilka som gör bäst ifrån sig. Det är en bra modell, säger Ahlgren Bloom.

ANNONS
Gizela Ahlgren Bloom. Arkivbild.
Gizela Ahlgren Bloom. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS