Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Nycklar och hot – så ska Sverige slå Schweiz

Det är vinna eller försvinna återigen för Sverige och Janne Andersson. Men hur slår Sverige ut Schweiz? Jo, det ger vi Janne Andersson ett par tips på.

Fem nycklar som måste stämma för Sverige

Försvarsspelet:

Återigen med risk för att låta tråkig så är det försvarsspelet som har tagit Sverige till VM och som tagit Sverige vidare från gruppspelet. Om det ska bli vidare avancemang så krävs det att Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf spelar på topp igen.

Att Robin Olsen spikar igen och att både Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson stänger sina respektive kanter.

Att varje spelare återigen gör ett hästjobb defensivt och vinner sin kamp. För annars kan det här VM-äventyret vara över.

Fyrbetyg: Fem fyrar.

Fasta situationer:

Det har skapats en hel del chanser mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko på fasta situationer. Men var är målen?

Ett mål efter en hörna mot Schweiz hade varit mumma för Janne Anderssons landslag som kommer få svårt att skapa chanser mot ett Schweiz som är det bästa laget rent defensivt som Sverige har mött i Ryssland.

Läge för Victor Nilsson Lindelöf att knoppa in en boll? Eller varför inte Marcus Berg?

Fyrbetyg: Tre fyrar.

Bild: PETTER ARVIDSON
Bild: PETTER ARVIDSON

Kontringsspelet:

Det kommer vara Schweiz som har mest boll då Sverige vill ligga rätt i sina positioner och sedan ställa om när chansen ges. Mot Mexiko var det stora ytor för de svenska spelarna att kontra på, något det inte blir mot Schweiz som gärna stannar med fyra spelare nästan oavsett läge.

Här blir det verkligen upp till bevis för Marcus Berg och Ola Toivonen att hålla i bollen och få med sig Emil Forsberg och Viktor Claesson när chansen dyker upp. Claesson har varit i bra form under VM och borde få mycket boll.

Men mot ett lite mer samlat Schweiz än Mexiko så är frågan – finns farten där på de svenska spelarna?

Fyrbetyg: Två fyrar.

Vänsterkanten:

Ludwig Augustinsson och Emil Forsberg är två spelare som egentligen har sina styrkor i det offensiva spelet. Men mot en högerkant med Michael Lang och Xerdan Shaqiri så krävs det att defensiven sitter där.

En defensiv som Emil Forsberg fått mycket beröm för av Janne Andersson då hans offensiva spel inte riktigt stämt ännu.

Hur mycket kommer "Foppa" och "Ludde" att våga få framåt med risken för de snabba omställningarna?

Fyrbetyg: Tre fyrar.

Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Janne och Peter:

Upp till bevis om den här tränarduon får sina spelare att återigen prestera på personbästa och slita lika hårt i jobbet för varandra. För det är nyckeln för detta landslag. Frågan är dock om de svenska spelarna kan leverera på samma höga nivå i match efter match? Särskilt med så få dagar mellan matcherna?

Hur kalla är Janne och Peter om det står 0–0 och det börjar närma sig förlängning eller straffar? Vilka får ta straffarna om chansen dyker upp?

Fyrbetyg: Tre fyrar.

Tre största hoten mot Sverige:

Xerdan Shaqiri:

I sina bästa stunder kan han avgöra nästan vilken match som helst. Har snabbhet, teknik, passningsfot och ett dödligt skott med vänsterfoten. Samtidigt är han väldigt ojämn i sina prestationer och för de svenska spelarna är det bara att hoppas att han vaknat på fel sida under tisdagsmorgonen.

För en Shaqiri i form kommer bli en mardröm för de svenska spelarna.

Fyrbetyg: Fyra.

Variationen:

Sydkorea och Mexiko liknade varandra på sättet som de ville anfalla. Men Schweiz har betydligt fler sätt att hota sina motståndare. Det finns bra distansskyttar, det finns ett kontringsspel och det finns en trygghet med boll.

Lägg till en stark defensiv och endast en förlust på de 25 senaste landskamperna så förstår man att Schweiz är en riktigt stark motståndare.

Fyrbetyg: Fyra.

Granit Xhaka. Bild: FABRIZIO BENSCH
Granit Xhaka. Bild: FABRIZIO BENSCH

Centrala mittfältet:

Aj, här kommer det smälla och Albin Ekdal och troligtvis Gustav Svensson kommer få känna på en del smärta när Granit Xhaka och Valon Behrami smäller på. Att Svensson gillar den typen av spel är ingen hemlighet men hur klarar en skadedrabbad Albin Ekdal det fysiska spelet? Mittfältskampen kommer bli avgörande och både Xhaka och Behrami är mer än bara elaka bollvinnare. Här finns det rejält med kvalité – främst hos Xhaka.

Fyrbetyg: Tre.