Ryssarna Jevgenij Malkin och Alexander Jelesin jublar över ett mål mot Sverige i Carlson Hockey Games.
Ryssarna Jevgenij Malkin och Alexander Jelesin jublar över ett mål mot Sverige i Carlson Hockey Games.

De är Tre Kronors VM-favorit: "Outstanding"

Kutjerov, Ovetjkin, Malkin, Kuznetsov... Det vimlar av superstjärnor i Ryssland – och givetvis nämns laget som en guldfavorit.

ANNONS
|

Tre Kronor-trion Marcus Krüger, Erik Gustafsson och Rikard Grönborg fastnar snabbt för samma lag när de får frågan om deras favorit till VM-guldet i Slovakien.

Rysslands nämns först av alla.

Och det är inte konstigt.

Förbundskapten Ilja Vorobjov har i princip lyckats få landets allra största NHL-stjärnor att skjuta på semesterledigheten.

- Ryssarnas forwards är outstanding, tycker jag. Kutjerov, Malkin, Ovetjkin, Kuznetsov. Det gänget..., säger Grönborg.

ANNONS

- Man kan räkna upp hela laget, säger Gustafsson och fyller i förbundskaptenens tankar om vilka storspelare som har anslutit till Rysslands trupp inför mästerskapet som inleds på fredag.

"Många kommer"

- VM ligger lite senare i år och hela andrarundan kommer att vara slut där borta (i NHL). Många har chans att komma och det är många som kommer också, vilket är roligt. Vissa lag är inte långt ifrån vad de hade med i World Cup för några år sedan, säger Krüger.

Även Kanada med spetsspelaren John Tavares, som gjorde 47 mål för Toronto, och 110-poänggöraren Patrick Kanes USA nämns som heta medaljkandidater av de VM-aktuella svenskarna.

- Kane får man hålla koll på. Han är bra, säger Gustafsson och skrockar. Sedan har USA (Alex) DeBrincat, som jag också spelade med i Chicago. Han ser kanske inte så bra ut men han är en jäkla målgörare. Han har ett riktigt bra direktskott, är fin med pucken och hittar bra spelvägar.

ANNONS

- Vi har många i Kanada också. Tavares är med, Dylan Strome också. Det kommer att bli roligt. Det ska inte vara lätt att vinna guldet.

Tror på Sverige

Trion är överens om en ytterligare en sak:

Att även Tre Kronor har ett stjärnfyllt lag som bör ses som en kandidat till VM-guldet, vilket i så fall skulle bli Blågults tredje raka titel.

- Jag tycker vår back- tillsammans med målvaktsuppsättning håller världsklass, sedan har vi riktigt bra spetsspelare bland forwards också. Det känns som att vi har ett homogent lag och vi kommer definitivt att vara med och tampas om det, säger Grönborg.

- Jag tycker att vi har ett väldigt bra lag och jag tror mycket på oss, säger Krüger.

ANNONS
TT

Fakta: Fem ryska stjärnor

Nikita Kutjerov

Klubb: Tampa Bay Lightning.

Ålder: 25 år.

Säsongen 2018–2019: 128 poäng (41 mål, 87 assist) på 82 matcher.

Kommentar: I grundseriens bästa lag, Tampa Bay, var Nikita Kutjerov den store härföraren. 128 poäng är mer än vad någon annan spelare gjort i NHL sedan Mario Lemieuxs 161 poäng säsongen 1995–1996. Kutjerov vann poängligan med tolv poängs marginal, slog det ryska poängrekordet i NHL och är nominerad till Hart Memorial Trophy, priset som går till NHL:s mest värdefulla spelare. Slutspelet blev däremot ett misslyckande för både Kutjerov och Tampa Bay. Grundserievinnaren åkte ut i fyra raka matcher mot Columbus och Kutjerov stod endast för två assist på tre matcher, och var dessutom avstängd i en av matcherna.

Alexander Ovetjkin

Klubb: Washington Capitals.

Ålder: 33 år.

Säsongen 2018–2019: 89 poäng (51 mål. 38 assist) på 81 matcher.

Kommentar: I Nikita Kutjerov har Ryssland NHL:s poängkung. I Alexander Ovetjkin har man NHL:s skyttekung. Den hårdskjutande forwarden kommer från en säsong där 51 mål säkrade hans åttonde skytteligatitel. Ovetjkin vann Stanley Cup i fjol med Washington och blev då utsedd till slutspelets mest värdefulle spelare. Han har dessutom blivit utsedd till grundseriens mest värdefulle spelare tre gånger i karriären. Ovetjkin har tagit tre VM-guld tidigare och kommer att ha en stor ledarroll när han går för sitt fjärde, och Rysslands första sedan 2014.

Jevgenij Malkin

Klubb: Pittsburgh Penguins.

Ålder: 32 år.

Säsongen 2018–2019: 72 poäng (21 mål, 51 assist) på 68 matcher.

Kommentar: Jevgenij Malkin har haft sin beskärda del av skador under karriären men är alltjämt en stjärna i NHL. Den storväxte centern har inte representerat Ryssland i VM sedan 2015, på grund av att klubblaget Pittsburgh har gått långt i slutspelet. Malkin är en väldigt meriterad herre med bland annat två VM-guld och tre Stanley Cup-titlar på meritlistan. Precis som Alexander Ovetjkin har han tidigare i karriären blivit utsedd till NHL:s mest värdefulla spelare – både i grundserien och i slutspelet.

Jevgenij Kuznetsov

Klubb: Washington Capitals

Ålder: 26 år.

Säsongen 2018–2019: 72 poäng (21 mål, 51 assist) på 76 matcher.

Kommentar: Jevgenij Kuznetsov stod i fjol för sin bästa säsong i karriären. Han slog personligt poängrekord i grundserien och i slutspelet vann han Washingtons poängliga när laget vann Stanley Cup. Den här säsongen nådde han inte upp till samma siffror men den spelskicklige centern besitter en stor offensiv talang, och är en av de mest sevärda spelarna i årets turnering. Har trots sina 26 år en stor erfarenhet av VM-spel, och har redan hunnit med att ta två guld och två brons.

Andrej Vasilevskij

Klubb: Tampa Bay Lightning

Ålder: 24 år.

Säsongen 2018–2019: 39 segrar, 2,40 insläppta mål per match, 92,5 i räddningsprocent på 53 matcher.

Kommentar: Det må vimla av offensiv talang i det ryska laget, men en av de största stjärnorna befinner sig mellan stolparna. Andrej Vasilevskij kommer från sin statistiskt sett bästa NHL-säsong i karriären och är nominerad till Vezina Trophy, priset som går till ligans bästa målvakt. Precis som hela Tampa Bay hade han ett sämre slutspel där siffrorna var mindre smickrande. Han har ett VM-guld från 2014 men spelade endast två matcher för det ryska laget. Nu går han in i turneringen som förstemålvakt och lär vara revanschsugen efter debaclet i NHL-slutspelet.

ANNONS