Djurgården vidare till kvartsfinal i cupen

Efter tre raka segrar. Nu är Djurgården klart för kvartsfinal i Svenska cupen. Avancemanget säkrades hemma mot Jönköpings Södra efter seger med 1–0.

|

De inledde gruppspelet med att krossa superettanlaget Degerfors med 6–0 (!). Sedan vann man med uddamålet, 1–0, i Täby mot IK Frej.

Då hade Djurgården satt sig själv i ett ypperligt läge för att knipa segern i grupp 3 inför den sista gruppspelsmatchen. Ett poäng skulle räcka hemma mot den ex-allsvenska klubben J-Södra, som inte hade något att spela för. Vilket Djurgården fixade.

Svag första halvlek

Men det gnistrade inte riktigt om förra årets ligatrea, utan J–Södra stod upp väl och förfogade över mycket boll i första halvlek.

Djurgården växlade upp en aning och dominerade den andra halvleken. Och utdelning skulle komma i slutskedet av matchen. Kevin Walker skickade in en frispark, ett par meter från straffområdeslinjen, via ribban och säkrade slutresultatet till 1–0.

- Ja, den var fin. Det var många som var sugna men jag kände mig het, jag vet inte om jag kan slå en frispark mycket bättre än så där, säger Walker till Aftonbladet.

Det hade också räckt med en förlust för Djurgården för att gå vidare. IK Frej som närmast jagade bakom inför den sista gruppspelsmatchen, förlorade borta mot Degerfors med 1–3.

Tajt om platserna

Desto mer tajt om kvartsfinalplatsen var det i grupp 6. Platsen var vidöppen mellan Örebro, IFK Norrköping och Helsingborg inför den sista omgången.

Skåningarna vann sin match klart mot gruppjumbon Tvååker med 3–0, men de hade behövt göra fyra mål för att ta sig vidare. Platsen nöp i stället Örebro som såg ut att mista den till IFK Norrköping. "Peking" ledde med 2–1 och hade ena foten i kvartsfinalen. Då klev matchen över på tilläggstid och i den 92:a minuten fick Filip Rogic bollen snet-inåt-bakåt och skickade upp 2–2 i krysset och ÖSK till kvartsfinal på bättre målskillnad än både IFK Norrköping och Helsingborg då alla slutade på fem poäng.

De regerande svenska cupmästarna Östersund vill ut och spela i Europa. Men de behöver ta vägen via en cuptitel – igen.

Nu är de ett steg närmare den. De vann sin grupp, med Kalmar, Trelleborg och Åtvidaberg, efter tre raka segrar och är vidare till kvartsfinal. Hemma mot Kalmar vann jämtarna efter två kvicka mål i första halvleken som bäddade för segersiffrorna som till slut skrevs till 3–0.

Häcken vann grupp 4 och avancerade också de till kvartsfinal efter en ren gruppfinal mot Gif Sundsvall. Kim Skoglund gav Sundsvall än smakstart efter att ha språngnickat in ledningen i första halvlek. Men Alhassan Kamara kvitterade dryga 20 minuter in i andra och det räckte för att Häcken skulle vinna gruppen på bättre målskillnad.