Lionel Messi firar sitt straffmål i Barcelonas 3–0-seger mot Real Madrid.

Dominant Barcelona vann El Clásico

Real Madrid må vara världsmästare för klubblag – men Barcelona är bäst i Spanien. Barça vann El Clásico med 3–0 och 14 poäng skiljer lagen åt.

|

Klassikermötet på Santiago Bernabéu byggdes på förhand upp som en politiskt laddad match efter de senaste månadernas turer kring självständighetsfrågan i Katalonien. Men när matchen spelades var det bara fotbollen i fokus.

Real Madrid, med en match mindre spelad, startade matchen elva poäng efter Barcelona i tabellen och var tvunget att vinna. Men efter en mållös första halvlek gjorde gästerna två mål inom loppet av tio minuter.

Utvisning för Real

Luis Suarez gjorde 1–0 efter ett mönsteranfall, där Sergio Busquets skickligt höll i bollen på egen planhalva och spelade loss Ivan Rakitic centralt. Kroaten drev på med bollen och hittade Sergi Roberto, vars pass frispelade Suarez som placerade in ledningsmålet.

Efter en chanskavalkad för Barcelona, där bland annat Suarez missade friläge, stoppade Reals högerback Dani Carvajal bollen med handen i straffområdet och blev utvisad. Den efterföljande straffen skickade Messi upp i krysset.

På övertid fastställde Aleix Vidal till 3–0. Barcelona toppar La Liga nio poäng före Atletico Madrid, som förlorade mot Espanyol i fredags. Regerande mästaren Real Madrid är bara fyra i tabellen, 14 poäng efter serieledaren.

"Förlusten känns"

- Förlusten känns givetvis, vi är väldigt besvikna säger Reals tränare Zinedine Zidane efter matchen och fortsätter:

- Madrid ger aldrig upp, oavsett vad som händer. Det är tufft att förlora med tre mål, vi förtjänade inte att göra det, men sådan är fotbollen.

Ligatrean Valencia hade chansen att sno andraplatsen från Atletico Madrid vid seger hemma mot Villareal under lördagen. Men så blev det inte. Carlos Bacca frälste sitt Villarreal med matchens enda mål i den 24:e minuten. Och Valencia ligger därmed kvar som trea.