Dramatisk kvalfinal avgör Sveriges VM-öde

Redan när VM-kvalgrupperna lottades riktades blickarna mot den här dagen. I dag ställs Sverige mot Danmark inför fullsatta läktare i Viborg. Vinnaren går till fotbolls-VM.

ANNONS
|

Rent dramaturgiskt kunde upplägget knappast vara mycket bättre.

Det är den sista omgången av VM-kvalet i fotboll, och de två lagen som gör upp om den enda direktplatsen till nästa års världsmästerskap i Frankrike ställs mot varandra.

- Jag har sett fram emot det här ända sedan det här började. Vi visste redan vid lottningen att vi fick Danmark i gruppen och att det här var sista matchen. Förhoppningen var att hamna i ett avgörande läge där och här är vi nu. Vi har möjligheten att gå till VM och det är skönt, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS

En poäng räcker

På den ena planhalvan: bortalaget Sverige, som leder gruppen med två poäng och som går till VM på minst oavgjort.

På den andra: Danmark, som måste vinna men som har ett fullsatt Viborg Arena bakom sig och Europas bästa spelare Pernille Harder i laget.

- Det hade varit jätteskönt om vi redan hade varit klara men det är också sådana här matcher som är själva grejen med att spela, Matcher som avgör saker, säger Nilla Fischer.

- Det ska bli fantastiskt: ett derby, fullsatt, en final om vilket lag som går till VM, det kan inte bli mycket bättre. Sedan kommer det att vara nervöst. Men vi har varit i sådana situationer förut och vet att vi kan hantera det, säger Olivia Schough.

Att Sverige har greppet om gruppsegern beror på 3–0-segern hemma mot Danmark förra hösten. Det var dock tre poäng som kom utan ansträngning; matchen ställdes in efter en konflikt mellan de danska spelarna och landets fotbollsförbund, och Sverige tilldelades segern.

ANNONS

Fullsatta läktare

Nu blir det upp till bevis för båda länderna för första gången det här VM-kvalet, mot den enda andra nationen i gruppen som håller hög internationell klass. Dessutom för första gången inför storpublik. Viborg Arena, med runt 10000 platser, är utsåld.

- Det ska bli otroligt kul, det är väldigt roligt att spela sådana här väldigt avgörande matcher, säger Caroline Seger.

TT: Hur ser ditt peptalk som lagkapten ut inför en sådan här match?

- Jag vet att det kommer att vara många olika känslor i oss allihop, och det är fullt normalt. Men vi måste gå ut och våga spela och lita på varandra och oss själva, och se det här som någonting roligt och inte någonting betungande.

- Vi är som bäst när vi släpper ner axlarna och bara spelar i stället för att fundera så himla mycket. Vi vet vad vi måste göra. Det måste vara perfekt.

ANNONS
Viborg, TT:s utsända

Fakta: Läget inför sista omgången

1) Sverige, 7 matcher, 18 poäng (+19 i målskillnad).

2) Danmark, 7, 16 (+15).

3) Ukraina, 7, 10 (–3).

4) Ungern, 7, 4 (–16).

5) Kroatien, 8, 3 (–15).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan får chansen att spela playoff om en VM-plats, om nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.

Förutsättningarna inför den avslutande omgången:

Sverige vinner gruppen vid minst oavgjort mot Danmark. Vid svensk förlust tar Danmark VM-platsen, och Sverige får hoppas på att bli en av de fyra bästa grupptvåorna.

ANNONS