Dubbla smällarna sänkte Sveriges EM-hopp

Sverige hade chansen att ta en historisk tredje raka EM-plats. I stället blev det en beckmörk afton i Kalmar för U21-herrarna.

|

Förutsättningarna var klara. Seger och EM-slutspel i Italien nästa år var ett faktum. Förlust och andra resultat skulle avgöra om det skulle bli en andra chans i form av ett playoff.

Redan efter en knapp halvtimme såg det ut som att resultatservice skulle behöva användas under kvällen.

En hård och välavvägd frispark från Huddersfieldspelaren Isaac Mbenza nickskarvades av Nany Dimata. Pontus Dahlberg i målet hade ingen chans på bollen som seglade in i bortre krysset och 1–0 till gästerna var ett faktum.

Två käftsmällar

Om det målet var en välplacerad jabb mot de svenska EM-möjligheterna så skulle avslutningen av halvleken bjuda på två käftsmällar som skulle kunna golvat den mest stryktåliga av boxare.

Först i minut 40, när målskytten Nany Dimata sprang sig fri när han utnyttjat ett, efter en utebliven frispark för Jordan Larsson, sovande och ofokuserat svenskt försvar och rullade in 2–0.

Sedan i minuten efter.

Isak Ssewankambo lade inga som helst fingrar emellan när han tacklade Jordi Vanlerberghe på mittplan. Hårt men med bollkontakt.

"Gurgel" utbröt. Ett rött kort visades. Även det hårt enligt svensklägret.

- För mig så är jag på bollen. Och jag kommer från sidan. Jag tycker inte det är utvisning, säger Ssewankambo själv.

"Det var tungt"

- Jag hade accepterat den om han haft bollen vid fötterna men den ligger fritt. Den är lite vårdslös men att det ska bli ett rött kort kan jag definitivt inte säga, säger förbundskapten Roland Nilsson och fortsätter:

- Att spela med tio man mot ett väldigt bra Belgien är inte det lättaste.

Likväl gav man det en chans – även om hoppet om att göra match av det hela skulle släckas i minut 65 när Dodi Lukebakio sprintade sig fri och rullade in bollen i nät.

Om inte luften redan hade gått ur Sverige tidigare så gjorde den det då.

- Vi hade några lägen men tyvärr. Efter 0–2 sjönk all energi. Det var tungt, säger Joel Asoro, vars nickläge i den första halvleken förblev Sveriges bästa målchans i matchen.

- Han (en belgisk back) räddade den på mållinjen. Vet inte hur mycket jag kunde placera den i ena hörnet. Det var bara det, säger Asoro om chansen.

Chansen försvann direkt

Ett 3–0-mål som, på grund av tabelläge och matematik, skulle visa sig mer avgörande än vad man kunde tro.

När förlusten var "säkrad" så låg Sveriges förhoppningar om en playoffchans (genom att bli en av fyra bästa grupptvåor i kvalet) i andras händer.

Grekland var redan på förhand en ointaglig grupptvåa. Polen och Österrike blev det också när de vann sina respektive matcher. Och när Sveriges målskillnad fick sig den törn den fick så blev den sena matchen mellan Portugal och Bosnien-Hercegovina helt betydelselös, då inget scenario skulle ge en sämre grupptvåa i den gruppen än Sverige.

Summa summarum – Inget playoff, och inget EM-slutspel för Sverige.

Även om en reducering hade kunnat förlänga hoppet någon timme så var det inte på tal om någon tokforcering för mål i slutminuterna.

- Vi spelade med tio man. Vi har en situation där vi måste freda oss.Tjurrusar vi åt detta lag så smäller det till i baken i stället. Där tycker jag att vi gjorde helt rätt, säger förbundskapten Nilsson.