Duplantis: "Större mål för framtiden"

EM-guldet betyder mycket för Armand Duplantis. Inte bara för att han nådde milstolpen sex meter. Nu är stavhoppartalangen inte längre bara bra för sin ålder.

ANNONS
|

Med morfar Lars-Åke och pappa Greg som hoppat stav, mamma Helena som höll på med bland annat sjukamp och tre syskon som hoppat stav var det naturligt att även Armand Duplantis började med stavhopp.

Han har under hela sin uppväxt varit bland de bästa för sin ålder och han tog guld i ungdoms-VM som 15-åring.

Hans första seniormästerskap var VM i fjol, då han kom nia.

- Jag var inte redo för det och jag hade inte planerat för att jag skulle komma med till VM och hade "peakat" redan på inomhussäsongen. Till den här säsongen har jag kunnat planera för junior-VM och för EM, sade han.

ANNONS

Stabil över 5,80

Det blev därför ingen riktig formtoppning inför inne-VM i våras, där slutade han sjua på 5,70. Men redan i början av maj satte han svenskt rekord, tillika juniorvärldsrekord, med 5,93. Och han var sedan redo till sommarens JVM där han tog en överlägsen seger på 5,82. Och nu EM-guldet i Berlin på 6,05 – tolv centimeter över hans svenska rekord och juniorvärldsrekord.

Duplantis har varit otroligt jämn på höga höjder i sommar, har hoppat 5,80 i tio av tolv tävlingar inför EM.

Högre mål

Hans nästa mål var inför EM att hoppa 6 meter. Det målet säkrades ju redan i EM-finalen. Och han räknar med mer.

- Jag har större mål för framtiden, jag tror inte att jag "peakar" vid 18 års ålder. Jag tror att världsrekordet (nu 6,16) är möjligt att ta. När jag är stabil på sex meter, då kan vi prata världsrekord.

Duplantis räknas som en av friidrottsvärldens största talanger. Friidrottstidningen Track & Field tror på OS-guld för svensken om två år och att han kan bli en av sportens megastjärnor.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av den här texten förekom felaktigheter om Armand Duplantis syskon.

Berlin, TT:s utsända

Fakta: Duplantis höjder

Armand Duplantis har det svenska rekordet på 6,05 meter, vilket även är juniorvärldsrekord.

Här är 18-åringens säsongsbästa de senaste fem åren.

2018: 6,05 meter.

2017: 5,90.

2016: 5,51.

2015: 5,30.

2014: 4,60.

ANNONS