Ett mål räckte för Luleå i slaget om norr

En strålande Joel Lassinantti i målet och ett uppoffrande försvarsspel var segernycklarna när Luleå bortaslog Skellefteå med 1–0.

ANNONS
|

Norrbottningarna har på de åtta senaste matcherna tagit suveräna 22 av 24 möjliga poäng och gått upp i serietopp.

- En grymt härlig känsla. Tror inte så många hade väntat att vi skulle vara serieledare, men jag tycker vi förtjänar det, sade lagkaptenen Erik Gustafsson.

Han gjorde matchens enda mål och hade över 26 minuters speltid, mest av alla.

Luleåkaptenen bidrog starkt till att laget tog ytterligare en trepoängare i sin långa rad av segrar.

ANNONS

- Fantastiskt härligt, men jag har inte tänkt så mycket på den där sviten. Det gäller bara att fortsätta med det hårda jobbet, tummar vi på det kommer vi inte att vinna lika mycket.

"Tur förtjänar man"

Men det var Skellefteå som förde det spelmässiga befälet från början till slut i det här glödheta norrderbyt.

Hemmalaget parkerade långa perioder i anfallszonen och radade upp chanser utan att pucken ville gå in.

Men tränaren Tommy Samuelsson ville inte skylla förlusten på otur:

- Nej, tur förtjänar man. Det gäller att göra saker bättre för att förtjäna det, sade Skellefteåtränaren.

- Jag tycker att vi hade ett stort spelövertag men att Lassinantti (Joel, Luleås målvakt) får en ganska lätt resa, där avgörs matchen. Vi måste vara kaxigare framför mål. Vi måste ta ännu snabbare avslut, ta oss ännu snabbare in på mål, sade Samuelsson, som fick en uppleva en kort glädje när Skellefteå slog Färjestad i förra omgången.

ANNONS

Efter sju sorger och lika många förluster bröts då äntligen lagets svarta svit.

Bara för att åka på ett nytt nederlag mot rivalen från norr.

Skott från blå

Matchen var så långt från den vanliga serielunken det går att komma.

Derbyt ger automatiskt ett rejält adrenalinpåslag men domarnas toleranströskel var hög och båda lagen klarade för det mesta av att kontrollera sina känslor.

När de flesta väntade att hemmalaget skulle göra första målet slog Luleåkaptenen Erik Gustafsson till. Från blå linjen lyfte han iväg pucken som seglade rakt genom trafiken framför Skellefteås mål och in i nätmaskorna bakom hemmamålvakten Mantas Armalis.

Det var Gustafssons andra mål för säsongen, det tredje tog domarna ifrån honom en stund senare efter granskning av matchklockan. Den hade tickat en futtig tiondel förbi 20-minutersstrecket i den första perioden när Luleåbacken skickade en målvaktsretur i nät till ingen nytta.

Fast ett enda mål räckte till seger.

Skellefteå ökade trycket i den tredje perioden men Luleås försvarsspel och en storspelande Joel Lassinantti vägrade att vika ner sig trots hemmalagets bombardemang.

TT
ANNONS