Fifa-kritikern Asllani kan lämna Linköping

Damernas VM-final på samma dag som två herrmästerskapsfinaler. Internationella fotbollsförbundet Fifa rör återigen upp känslor i det svenska landslaget.

ANNONS
|

Nästa sommar anordnas damernas fotbolls-VM i Frankrike och herrarnas två amerikanska mästerskap, Copa América och Gold Cup, samtidigt. Internationella fotbollsförbundet Fifa har dessutom meddelat att samtliga tre finaler ska spelas på samma dag, söndag 7 juli.

Något som irriterade Sveriges landslagsförsvarare Nilla Fischer i en intervju med Expressen förra veckan och nu mittfältaren Kosovare Asllani. Den 29-åriga Linköpingsstjärnan har många gånger kritiserat Fifa för bristande jämställdhetsarbete och riktar återigen kritik mot förbundet.

- Det är väl ingen chock, med tanke på hur allt annat har funkat. Det är ingenting man förvånas över. De (Fifa) visar tydligt var det står när de lägger damfinalen på samma dag. Det är klantigt tycker jag, säger Asllani.

ANNONS

TT: Tvivlar du på Fifas vilja att förändra?

- Jag har sagt hela tiden att det är skillnad på ord och handlingar. De har nu lite tid på sig att visa att de menar allvar med vårat nästkommande VM. Men vi får se om de går från ord till handlingar. För nu är det bara prat och inget mer.

"Framfört önskemål"

Förutom sin unisona kritik mot Fifa och gemensamma spel i landslaget kommer Asllani och Fischer snart att spela i samma klubblag, Linköping. Asllani, som har kontrakt över nästa år, har framfört sina åsikter kring nya spelarvärvningar till den krisande svenska mästarklubbens ledning.

- Jag har definitivt framfört önskemål om att värva erfarna spelare med tanke på att vi har ett väldigt ungt lag. Vi har tappat väldigt många spelare som vi inte ersatt. Men samtidigt, det är klubben som tar besluten. Oavsett hur länge man själv är kvar är det viktigt för klubben att få hem en rutinerad och stabil spelare med ledaregenskaper (Fisher), säger Kosovare Asllani.

ANNONS

TT: Lockas du själv av ett nytt utlandsäventyr?

- Jag stänger inga dörrar. Nästa år är ett mästerskapsår, det är otroligt viktigt att man är kvar i samma miljö. Jag är fortfarande ung och har tid kvar, säger den tidigare Paris Saint-Germain-, Manchester City- och Chicago-spelaren.

Farten viktig

På tisdagen möts de två VM-klara nationerna Sverige och Italien i en träningslandskamp i Cremona utanför Milano. Asllani inledde på bänken när Norge besegrades med 2–1 på Olympia i Helsingborg i förra veckan och kan få mer speltid nu.

- Det absolut viktigaste är att vi får fart på bollen och att inte låter dem komma nära på kroppen, att vi jobbar med vårt diagonala spel. Det kommer finnas väldigt stora ytor när de pressar oss. Mycket spelvändningar vill jag gärna se.

TT

Fakta: Kosovare Asllani

Född: 29 juli 1989 i Kristianstad (29 år).

Position: Mittfältare.

Moderklubb: Vimmerby.

Landskamper/mål: 119/31.

Seniorklubbar: Linköping (2007–2012 och 2017–), Chicago Red Stars (2010), Kristianstad (2012), Paris Saint-Germain (2012–2016), Manchester City (2016–2017).

ANNONS