Frida Karlsson kom trea i en nationell tävling i Falun förra helgen, slagen av endast Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Arkivbild.
Frida Karlsson kom trea i en nationell tävling i Falun förra helgen, slagen av endast Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Arkivbild.

Guldjakt för succéjunioren

Skidtalangen Frida Karlsson, 19, kan få en häftig mästerskapsvinter. Först junior-VM i Lahtis som startar i helgen. Sedan "stora" VM i februari?

ANNONS
|

Frida Karlsson har varit säsongens stjärnskott. Senast i samband med Skandinaviska cupen då hon slog alla seniorerna.

Men landslagsledningen har stoppat henne från att åka världscupen. Hon ska fokusera på JVM och nu är det dags för det stora målet.

- Jag ligger i bra fas. Formen är bra, säger Frida Karlsson.

Kör allt

Förra året tog hon ett guld och två brons på JVM. Nu siktar hon högre.

- Det skulle vara kul om jag kunde toppa förra året, men jag har inga konkreta mål eftersom jag inte har jättebra koll på de andra juniorerna i världen.

ANNONS

Frida Karlsson siktar på att åka bra på alla fyra distanserna. Och landslagsledaren Martina Höök ser inte att 19-åringen har något speciallopp, där vinstchansen är större.

- Möjligen är hon starkare på distansloppen. Samtidigt är det långa heat på sprinttävlingen så det passar också bra, säger Martina Höök.

Höök om Karlssons styrkor:

- Hon är bra på att analysera sig själv och vet vad som ska göras för att åka snabbt. Dessutom är hon bra på att gå in i bubblan och fokusera på uppgiften.

Besviken på genrepet

Samtidigt kunde Karlssons genrep i Falun den gångna helgen ha varit bättre. Efter en hård öppning tog det stopp i kroppen och hon slutade trea, 51 sekunder efter Ebba Andersson, som vann strax före Charlotte Kalla.

- Jag vet att formen är bra. Men det loppet får inte störa mitt självförtroende inför JVM. Jag hade kunnat vara närmare täten om jag hade åkt i en jämnare fart. Samtidigt fick jag stryk av två av världens tre bästa åkare.

ANNONS

Karlsson vet att ett bra JVM innebär större chans att uppfylla drömmen om att åka världscupen och VM i österrikiska Seefeld i februari.

- Det skulle vara skithäftigt att bli uttagen till VM. I det sammanhanget tror jag att skid-SM i Sundsvall (i månadsskiftet januari–februari) blir en mycket viktig uttagning inför det.

VM inleds på söndag med sprint.

TT

Fakta: Frida Karlsson

Ålder: Fyller 20 år den 10 augusti.

Klubb: Sollefteå Skidor IF

Meriter: JVM 2018: Guld 5+5 km skiathlon. Brons i sprint och stafett.

Fakta: JVM och U23-VM i Lahtis.

Tävlingsprogram junior- & U23-VM, Lahtis

20 januari: sprint (K), juniorer

21 januari: sprint (K), U23

22 januari: 5/10 km (F), juniorer

23 januari: 10/15 km (F), U23

24 januari: 15/30 km (K), juniorer

25 januari: 15/30 km (K), U23

26 januari: stafett 4x3,3/4x5 km, juniorer

Svenska trupperna

U23

Damer: Johanna Hagström Ulricehamns IF, Moa Lundgren IFK Umeå, Emma Ribom, Piteå elit, Elina Rönnlund, IFK Umeå.

Herrar: Fredrik Andersson Sollefteå Skidor IF, Gustaf Berglund, IFK Moras SK, Marcus Grate, IFK Umeå, Hugo Jacobsson Falun-Borlänge SK, Eric Rosjö, IFK Moras SK.

Junior-VM

Damer: Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, Tilde Bångman, Offerdals SK, Moa Hansson, Landsbro IF SK, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, Louise Lindström, Högbo Gif, Linn Svahn, IFK Umeå.

Herrar: Axel Aflodal, Offerdals SK, Johan Herbert, IFK Moras SK, Leo Johansson, Skillingaryds FK, William Poromaa, Åsarna IK, Ossian Rosenberg, Åsarna IK, Simon Åstot, IFK Umeå.

ANNONS