Häckens Alexander Farnerud tar sig förbi Björn Paulsen och lyfter in 1–0 förbi Hammarbys utrusande målvakt Ögmundur Kristinsson strax före paus. Häcken vann matchen med 2–0.

Häcken hittade målet och slog Hammarby

Häcken sopade bort sin måltorka och slog Hammarby med 2–0 i den allsvenska omstarten. Alexander Farneruds 1–0 strax före paus var Häckens första mål på nästan sex timmars speltid.

|

Hammarby ägde spelet i drygt en halvtimme. Sedan tog Häcken över. I 45:e minuten lyfte Alexander Farnerud in 1–0 till hemmalaget ur dålig vinkel, över målvakten Ögmundur Kristinsson.

- Det var mycket viktigt. För Häcken, för min egen del, för Paulinho, för alla som kan göra mål är det väldigt viktigt att komma igång, säger Alexander Farnerud.

- Jag ser att målvakten kommer ut och känner att jag måste chippa den över. Jag kastar mig och chippar den över honom, beskriver Farnerud sitt mål.

Det var efterlängtat för Häcken, som då spelat allsvensk fotboll i fem timmar och 47 minuter utan att göra mål, inklusive tre helt mållösa matcher före speluppehållet.

Trivs på stora ytor

Nästa väntan blev kortare. I 56:e minuten gjorde Paulinho 2–0 på straff, sedan han själv tryckts omkull av Marcus Degerlund.

Sedan bytte Hammarby från en till två anfallare. Häcken hamnade under visst tryck igen, som i första halvlek, men svarade med vassa kontringar.

- Våra spelare passar allra bäst när de får yta att spela på, säger Häckens tränare Mikael Stahre.

Målskyttet har i år varit ett problem för Göteborgslaget, med bara tolv mål på lika många matcher under våren. Fem av dem gjordes av Alhassan Kamara, som nu stoppas av en knäskada.

Det öppnade för nigerianen Chisom Egbuchulams första allsvenska match från start i Häckens anfall. Han spelade fram snyggt till 1–0, var aktiv och bra med bollen, och hade flera bra chanser att själv bli målskytt.

Väntar på danskar

För Hammarby blev allsvenskans nystart dystrare, efter fem matcher i rad utan förlust före uppehållet. Tränaren Jakob Michelsen tycker att Hammarbys egna misstag låg bakom Häckens båda mål.

- I slutet av första halvlek började vi bli oorganiserade, med långa avstånd i laget. Målet var ett resultat av det, säger Michelsen också om Häckens 1–0.

- Man måste se det positiva. Vi förlorade mot ett bra lag.

Hammarbys danska nyförvärv Mats Fenger och Jeppe Andersen blir spelklara när transferfönstret öppnar 15 juli.