Paulinho gjorde 1–0 på straff för Häcken mot Kalmar, som trots 0–2-förlusten säkrade nytt kontrakt på söndagen.

Häcken vann och Kalmar säkrade kontraktet

Den enes död är den andres bröd. Sundsvalls förlust mot Hammarby innebär att Kalmar FF säkrat nytt allsvenskt kontrakt. Trots en man mer i 45 minuter föll Kalmar med 0–2 mot Häcken, som vann mark i kampen om Europaplatserna.

|

Kalmar inledde säsongen rekorddåligt med åtta poäng på tolv matcher. Peter Swärdh fick sparken och Nanne Bergstrand påbörjade sin tredje sejour i klubben med uppdraget att rädda KFF kvar i allsvenskan. Då låg laget på kvalplats.

Med två omgångar kvar, före avspark mot Häcken, säkrades spel i Sveriges högsta serie för smålänningarna. Det stod klart sedan Sundsvall förlorat (1–4) mot Hammarby.

- Det har varit en väldigt stark prestation. Givetvis mycket glädje i det här. När serien vände hade vi bara åtta poäng, då hade vi nog varit tacksamma för en kvalplats, säger Bergstrand.

"Finns hopp"

Matchen på Hisingen vann Häcken med 2–0 och tog in på tabelltrean Djurgården, som spelade 0–0 mot Jönköpings Södra, i kampen om Europaplatserna. Dif har två poängs försprång och Häcken är kvar på femteplats, på samma poäng som fyran Östersund men med sämre målskillnad.

- Det finns hopp, fastslår Häcken-tränaren Mikael Stahre.

Trepoängaren för Häcken var långt ifrån given när Mohammed Abubakari fick rött kort i den 43:e minuten. Domaren visade ut mittfältaren för ett slag i magen på Viktor Elm efter att spelarna stått och dragit i varandra utanför spel. Åsikterna gick isär om uppsåtet från Abubakari och slagets kraft.

Omdebatterat

- Det var inte så farligt men han slog ändå till mig, sade Viktor Elm efter att han hämtat andan i pausintervjun.

Medan C Mores expert, Örebros före detta huvudtränare Alexander Axén, var "i chock" efter Elms "förstärkning".

Ett annat omdebatterat domslut gynnade Häcken tidigt i andra halvlek. Paulinho föll till synes lätt i straffområdet efter att närmaste bevakaren, Mikael Dyrestam, valt att sluta jaga Häcken-spelaren. En straff Paulinho själv tog hand om på bästa sätt och satte, 1–0.

- Vi har väl sett värre straffar, menade ändå Häcken-tränaren Stahre.

Nasiru Mohammed avgjorde matchen med sitt 2–0-mål i den 71:a minuten.