Hörnqvist hyllades efter historiskt hattrick

Med tre mål på två minuter och 47 sekunder skrev Patric Hörnqvist in sig i Pittsburghs ishockeyhistoria. 31-åringens hattrick gjorde att Colorado besegrades med 6–3 på hemmaplan i NHL.

|

Tre Kronor-forwarden Patric Hörnqvist, som i våras var med och vann VM-guld i Danmark, såg på egen hand till att Pittsburgh gick från 3–3 till 6–3 i den tredje perioden.

- Det var en bra kväll att få ett hattrick på. De sista två var bara tur. Det var helt enkelt en sån där dag när pucken går i väg rätt från din klubba. Du tänker inte, du skjuter. Om du inte vet var den kommer att hamna, så tror jag inte att målvakten vet det heller, sade Hörnqvist, enligt Pens Inside Scoop.

31-åringens första kom på en retur i powerplay, där Hörnqvist parkerat sig framför Coloradomålet, fångade upp pucken och svepte in det bakom efter sex minuter. Det andra kom på slagskott från högerkanten, där den vobblande pucken letade sig in mellan benskydden och ena armen på Coloradomålvakten Semjon Varlamov.

Hattricket avslutades med att Hörnqvist på egen hand plockade upp pucken, fick till ett skott och punkterade matchen – blott två minuter och 47 sekunder efter svenskens inledande mål.

Tangerade Pálffy

"Bengan", som Hörnqvist kallas, gjorde därmed Pittsburghs snabbaste NHL-hattrick någonsin. Och tangerade Zigmund Pálffy som ligans 21:a snabbaste hattrickskytt någonsin. Slovaken satte tre mål på samma tid (2.47) för NY Islanders i mars 1996, enligt NHL.com. Kanadensaren Bill Mosienko innehar NHL-rekordet med tre mål på 21 sekunder för Chicago 1952.

Pittsburghs tidigare rekord hölls också av en svensk, Nils Ekman, som stod för sin bedrift på fyra minuter och 10 sekunder 2006, enligt klubbens Twitterkonto.

En vändpunkt

Pittsburghs tränare Mike Sullivan hyllade Hörnqvists vinnarskalle efter matchen.

- Hans positiva energi är så uppenbar. Vi är så glada för honom. Han spelar så hårt och tar så många crosscheckingar. Han vill bara vinna, sade Sullivan.

Patric Hörnqvist har nu gjort tolv mål på säsongen, och fick dessutom med sig en assist från matchen. Han är själv nöjd med tredje perioden, och ser matchen som något att bygga vidare på under resten av säsongen. Pittsburgh har haft en svag start och ligger långt ner i tabellen.

- Jag tror att det här var vändpunkten för oss, sade han.

Carl Söderberg gjorde ett mål för Colorado, och Gabriel Landeskog stod för en assist.

Fakta: Patric Hörnqvist

Patric Hörnqvist valdes som sista spelare i draften 2005, då han spelade i Väsby IK i division 1. Det dröjde dock innan han tog sig över Atlanten, och hann innan dess utses till årets rookie med Djurgården för säsongen 2006–2007. Först 2008 tog han steget till NHL, och inledde i Nashville. Sedan 2014 har han spelat i Pittsburgh, där han fick lyfta Stanley Cup-bucklan 2016 och 2017. I år fick han också vara med och ta VM-guld med Tre kronor.

Hittills under NHL-karriären har han stått för 215 mål och 215 assist.

Källa: nhl.com, Elite Prospects.