Hammarby vann trots kollaps: "För risigt"

Hammarby kollapsade hemma mot Gif Sundsvall – 4–0 blev 4–3. Målvakten Johan Wilands storspel och Pa Dibbas hattrick räddade "Bajen" som är fortsatt obesegrat och återigen allsvensk serieledare.

|

När Pa Dibba byttes ut till stående ovationer i den 61:a minuten trodde nog majoriteten av de 25092 åskådarna på Tele2 arena att matchen var avgjord.

Fotbollsallsvenskans målfarligaste lag Hammarby hade sprungit ned tabellsjuan Gif Sundsvall och ledde med 4–0. Dibba – som lämnade Gif Sundsvall i augusti 2016 – hade rakat dit 1–0 knappt en kvart in i matchen, 2–0 efter 35 minuter och 4–0 efter 55 minuter.

De tre målen var Dibbas första mot sin gamla klubb, och innebar att han gick upp i allsvensk skytteligaledning med totalt sex fullträffar. Dibba smilade upp – men firande inte nämnvärt – framför supportrarna till hans tidigare klubb.

- Jag hade velat fira riktigt mycket, men det gick inte, säger Pa Dibba.

TT: Du log lite?

- Ja, lite, lite... men vad ska jag säga, jag kan inte säga förlåt heller, att jag gjorde tre mål. Det kändes bara bra.

Tre snabba mål

Däremellan hade anfallskollegan Nikola Djurdjic gjort ett och "Bajen" forsade mot en sjätte seger i allsvenskan och återtagen serieledning.

Till slut blev så också fallet. Men det satt långt inne. Gif Sundsvall – inför bortamatchen i Stockholm obesegrat efter två segrar och tre oavgjorda – reducerade till 1–4 i 73:e minuten genom spanjoren David Batanero. Sju minuter senare kom 2–4 efter ett mål som till slut tilldelades formstarke Romain Gall.

När fransmannen sedan också satte 3–4 i 84:e hade tre Sundsvallsmål fallit på drygt tio minuter – och de hundratalet tillresta supportrarna hoppades på mer. Pigge Peter Wilson satte också en 4–4-kvittering, men målet dömdes bort för offside och Hammarby vann med 4–3.

- Jag är glad att vi vann. Men det är för risigt, ska vi ligga kvar där uppe (i tabellen) så måste vi klara av att vara koncentrerade i 95 minuter. Det är vi inte i dag, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

"Bästa lag vi mött"

Pa Dibba – som avgjorde som inhoppare i förra helgens Stockholmsderby mot Djurgården (2–1) – varvade de tre målen med att vara i offsideläge och då och då hålla i bollen något för länge. Billborn poängterade den nybakade skyttekungens spetskompetenser.

- Han är där, petar in bollen och är inne i ett stim nu, säger Stefan Billborn och hyllar också målvakten Johan Wiland som stod för flera kvalificerade räddningar.

- Johan är en jättebra målvakt, det vet vi om.

Efter sju spelade matcher leder Hammarby allsvenskan, två poäng före AIK. Tabellsjuan Sundsvall, som möter jumbon BP om en vecka, är sju poäng bakom "Bajen", som ställs mot Örebro härnäst.

- Hammarby är det bästa laget vi har mött hittills i år, riktigt bra. Jag är nöjd med det sista som händer, att vi i alla fall får matchen att leva. Det är väl ingen fantastisk kvalitet vi visar upp, men karaktär och ett jäkla jobb, säger Gif Sundsvalls tränare Joel Cedergren.