André Onana, målvakt i Ajax.
André Onana, målvakt i Ajax.

Hinner Ajax vinna innan butiken plundras igen?

Det är en av elitfotbollens exklusivaste butiker och den finns i det juvelerartäta Amsterdam. Där shoppar de rikaste av de rika. Det mest slående är hur Ajax ständigt klarar att fylla på de översta hyllraderna med attraktiva varor.

ANNONS
|

För snart två år sedan haltade knäskadade Zlatan Ibrahimovic runt på Friends arena och såg hur hans Manchester United slog Ajax i finalen i Europa League. Ibrahimovic, som en gång förädlades i Amsterdam, firade äntligen – låt vara utan att spela – sin första europeiska klubblagstitel av rang.

Den årgången av Ajax fick vackert finna sig i att behandlas som de flesta andra framgångsrika upplagor sedan Bosmandomen slog igenom på 1990-talet och marknadskrafterna släpptes helt lösa. Fem spelare från startelvan i finalen sökte sig vidare till andra klubbar.

Mycket i den internationella toppfotbollen handlar sedan länge om utbud och efterfrågan, om var i näringskedjan man befinner sig, men vissa brunnar sinar aldrig. Ajax är uppenbarligen en sådan.

ANNONS

Köps sönder igen

På Amsterdam Arena – eller Johan Cruyff Arena som den sedan en tid officiellt heter i en vacker hyllning till klubbens störste spelare genom tiderna – fortsatte Ajax att göra som man mest alltid gjort.

Utbildade, fyllde på och det är där vi befinner oss just nu. Frågan är om det här unga, begåvade, orädda Ajax kan få vinna den finaste av klubbfotbollens titlar innan Erik ten Hags lag köps sönder igen under nästa transferfönster.

För så blir det.

Frenkie de Jong, underbarnet, är redan paxad av Barcelona – prislappen hamnade någonstans runt 800 miljoner kronor – och spelare som Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Donny van de Beek, David Neres, André Onana och Nicolás Tagliafico är högvilt bland hugade spekulanter i Premier League, La Liga, Bundesliga och Serie A.

- Det är helt klart vårt mål (att vinna Champions League). Inte bara för att vi vill vinna turneringen i sig utan för att efter den här säsongen kommer många spelare att lämna klubben, säger målvakten Onana till AFP.

ANNONS

- Det är viktigt för oss att åstadkomma något stort.

"Inte rädd för någon"

På nybyggda White Hart Lane väntar Tottenham i den första semifinalen på tisdagskvällen.

- Ett mycket bra lag. De har många bra spelare, i synnerhet är de skickliga i omställningarna där de kan skapa problem för oss. Men det är upp till oss att hantera de situationerna, säger André Onana.

Inget ont om Tottenham, men har man som Onana & Co klarat tre kvalomgångar till Champions League, överlevt gruppspelet och på vägen till semifinalen skickat ut Real Madrid och Juventus, finns det inte längre någon motståndare som skrämmer Ajax.

- Efter att ha slagit Juventus och Real Madrid är du inte rädd för någon, säger Onana.

ANNONS

Men han erkänner att en semifinal i London den 30 april inte var vad han väntade sig när säsongen drog i gång.

- Inte alls, om jag ska vara ärlig. När vi nådde gruppspelet var bara det ett "wow".

Försett Tottenham med spelare

Tottenham kan för övrigt ses som ett utmärkt exempel på vilket drivhus för talangproduktion Ajax är. Christian Eriksen, Jan Vertonghen och Davinson Sánchez köptes direkt från klubben medan Toby Alderweireld tog en omväg via Atlético Madrid.

Mauricio Pochettino har byggt ett storlag och vitaliserat Tottenham under sina fem säsonger i klubben, men han saknar fortfarande en titel. Mot Ajax får han klara sig utan skadade trion Harry Kane, Erik Lamela och Harry Winks medan Son Heung-Min är avstängd.

I den andra semifinalen i Champions League möts Barcelona och Liverpool på Camp Nou på onsdag.

TT

Fakta: Ajax

Grundad: 18 mars 1900.

Arena: Johan Cruyff Arena (54990 åskådare)

Tränare: Erik ten Hag.

Främsta meriter:

Champions League/Europacupen: Vinnare 1971, 1972, 1973, 1995.

Cupvinnarcupen: Vinnare 1987.

Uefacupen: 1992.

Europa League: Finalist 2017.

Nederländska ligamästare: 33 gånger.

Nederländska cupvinnare: 18 gånger.

Aktuellt: Spelar semifinal i Champions League mot Tottenham. Första mötet spelas i London på tisdagskvällen, returen spelas i Amsterdam den 8 maj.

ANNONS