Inget talar för dem – det brukar ge medaljer

Medaljerna haglade över de svenska längdherrarna i Sotji-OS. Årets världscupsäsong talar verkligen inte för en upprepning i Pyeongchang. Å andra sidan...

ANNONS
|

Det här med att anpassa sig till OS-tid går långsamt för de svenska landslagsåkarna. Åtta timmars tidsskillnad mot Sverige sliter på kropp och sömn.

- Jag hade jätteproblem att sova i natt, så det kommer nog att ta någon dag till innan jag är inne i det, säger Calle Halfvarsson efter andra natten på OS-förlägret i Japan.

Medan utvilade morgonrocksklädda japanska turister tassar mellan de heta källorna och restaurangen svarar Teodor Peterson kort och gott "alla tre" på frågan om han har problem med att somna, att hålla sig sovande eller att han vaknar för tidigt på morgnarna.

ANNONS

- Jag är inte pigg. Att få till det här med dygnet har inte gått bra så här långt, säger Teodor Peterson.

Tung säsong

Ändå är det sju uppsluppna svenska längdherrar som snällt masar sig mellan intervjuerna på den snöomgivna Onsen-resorten på Japans nordligaste ö Hokkaido. OS-entusiasmen är stor, trots att säsongen har gått motigt för de flesta blågula herråkare.

- Det är klart att vi vill åka bättre, det är inte någon taktik från oss. Jag hade hoppats på mer för egen del, det är så jäkla trist att åka dåligt, säger Marcus Hellner, som har en sjätteplats från 15 kilometer i Davos som bästa världscupplacering i vinter.

Fyra svenska tredjeplatser i världscupen den här säsongen (tre av Calle Halfvarsson) är inget som ger Sotjivibbar direkt; OS för fyra år sedan blev en fullträff för längdlandslaget som tog elva av Sveriges totalt 15 medaljer. Herrarna tog på egen hand sju medaljer.

ANNONS

Men faktum är att resultaten var ännu sämre inför OS 2014. Endast tre tredjeplatser i världscupen förvandlades på något sätt till medaljyra på OS.

"Kan hända igen"

- Jag kommer ihåg hur det var, då gick man också runt och funderade "hur ska det här gå?". Marcus (Hellner) hade inte riktigt varit i form och jag hade varit i några sprintfinaler men inte uppe på pallen mer än i någon tävling precis i början av säsongen, säger Peterson.

- Det såg inte ljust ut och det var mycket snack om att det inte hade gått bra. Men efter OS-uppladdningen, och med en bra start, så var det som att det lossnade för alla. Det är klart att det kan hända igen.

Marcus Hellner, ett guld och ett silver i Sotji, har verkligen inte fått till säsongen hittills. Det kan vara ett gott omen.

ANNONS

- Jag har många gånger varit i den här situationen och så plötsligt släpper det. Det är ingen garanti men det är så man tänker lite, att det kan lossna. Och då går det fort, säger Marcus Hellner.

Date, TT:s utsända

Fakta: Svenska längdmedaljer i Sotji

Sverige tog totalt 15 medaljer under OS i Sotji 2014. Av dessa togs elva i skidspåren, och sju av längdherrarna.

De svenska längdmedaljerna:

Guld:

Stafett, damer (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

Stafett, herrar (Lars Nelson, Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner).

Silver:

Charlotte Kalla, 10 km.

Charlotte Kalla, skiathlon.

Marcus Hellner, skiathlon.

Johan Olsson, 15 km.

Teodor Peterson, sprint.

Brons:

Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, sprintstafett.

Daniel Rickardsson, 15 km.

Emil Jönsson, sprint.

Teodor Peterson och Emil Jönsson, sprintstafett.

Fakta: Svenska längdtruppen, herrar

Jens Burman

Född: 16 augusti 1994.

Klubb: Åsarna.

Främsta meriter: OS: debutant. VM: 14:e 15 km, 15:e 50 km. En femteplats stafett och en sjätteplats 30 km i världscupen.

Calle Halfvarsson

Född: 17 mars 1989.

Klubb: Sågmyra.

Främsta meriter: OS: 17:e sprint 2014. VM: silver stafett 2013, 2015, brons stafett 2017. Tre segrar i världscupen.

Marcus Hellner

Född: 25 november 1985.

Klubb: Gällivare.

Främsta meriter: OS: guld skiathlon och stafett 2010 samt stafett 2014, silver skiathlon 2014. VM: guld sprint 2011, silver stafett 2011, 2013, 2015 och lagsprint 2013, brons stafett 2007 och 2017. Sex segrar i världscupen.

Teodor Peterson

Född: 1 maj 1988.

Klubb: IFK Umeå.

Främsta meriter: OS: silver sprint och sprintstafett 2014. VM: 7:a sprint 2015, 8:a sprintstafett 2017. Fyra segrar i sprint och en seger i sprintstafett i världscupen.

Daniel Rickardsson

Född: 15 mars 1982.

Klubb: Hudiksvall.

Främsta meriter: OS: guld stafett 2010 och 2014 samt brons 15 km 2014. VM: silver stafett 2011, 2013, 2015, brons stafett 2017. Fyra segrar i världscupen.

Oskar Svensson

Född: 7 september 1995.

Klubb: Falun-Borlänge.

Främsta meriter: OS: debutant. VM: 19:e sprint 2017. En andraplats i sprintstafett och två fjärdeplatser i sprint i världscupen.

Viktor Thorn

Född: 11 maj 1996.

Klubb: Ulricehamns IF.

Främsta meriter: OS: debutant. En 16:e plats i världscupen.

ANNONS