Golden States Stephen Curry får spela NBA-final igen.

Jerebko till NBA-final: "Sjukt stort"

För femte året i rad spelar Golden State NBA-final. I år med svenske Jonas Jerebko i laguppställningen.

|

I år kommer Jonas Jerebko som förste svensk spela final i basketligan NBA.

Golden States Jerebko, som under den senare delen av slutspelet fått relativt mycket tid på plan, spelade knappt tio minuter i det fjärde och avgörande semifinalmötet med Portland.

- Det är klart att det var nervigt. Men vi hade 3–0 i matcher och vi visste att vi ville det här mer än vad de ville. Och vi är det bättre laget, säger Jonas Jerebko till Expressen efter matchen.

Ny stöld?

Det blev åter jämnt i slutet och något av en repris av förra matchen.

- Vi stal matchen, sade Golden State-tränaren Steve Kerr efter semifinal tre.

Den matchen avslutades med att Portlands kvitteringsförsök, genom Damian Lillard, i slutsekunderna blockades bort.

Och frågan är om inte match fyra också är något av en stöld.

Hemmalaget Portland spelade, liksom förra gången, riktigt bra mot de gästande mästarna. Lagen följdes åt bara ett par poäng ifrån varandra fram till halva andra perioden, då Portland lade i en extra växel och skaffade sig några poängs marginal.

Block i slutsekunden

I tredje perioden drog Portland ifrån ytterligare och inför den avslutande kvarten ledde hemmalaget med åtta poäng, 95–87.

Golden State kom tillbaka och med drygt fyra minuter kvar av ordinarie matchtid kvitterade mästarna till 104 lika. Vid slutsignalen var ställningen 111–111 och förlängning väntade.

Med 40 sekunder kvar av första förlängningsperioden, då Golden State ledde med bara ett poäng, 116–115, satte Draymond Green en trea. Därefter tog sig Portland igenom ett massivt Golden State-försvar och reducerade till 119–117. Golden State misslyckas sedan i nästa anfall och Portland hade i slutsekunderna åter chans att kvittera och föra matchen till ytterligare en förlängningsperiod.

Men – precis som i förra matchen blockades Damian Lillard i slutsekunderna, den här gången av Draymond Green, när han försökte lägga bollen i korgen.

Slutresultatet skrevs 119–117 till mästarna Golden State och Jerebko är ett steg närmare att få en titelring.

- Det känns riktigt bra. Att ha chansen att slåss om en ring... Det är fyra vinster kvar, så man är inte klar än. Men att gå till final, som svensk, i detta laget, är sjukt stort, säger Jerebko och fortsätter:

- Det är för det här man är i hallen på sommaren, när man kör två gånger om dagen och man lägger ner alla timmar. Man har spelat sen man gick i fyran… Riktigt kul. Det går inte ens att beskriva. Men som sagt, vi är inte klara än. Det är fyra vinster till som gäller.

Femte raka finalen

Golden State har tagit sig till alla NBA-finaler sedan 2014 och vann mästerskapet 2015, 2017 och 2018. Senaste ett lag lyckades ta sig till final fem år i rad var på 1960-talet då Boston spelade om titeln tio år i följd, 1957-1966.

I finalen väntar antingen Milwaukee eller Toronto, Milwaukee leder den semifinalserien med 2–1. Finalserien inleds den 30 maj.