Muamer Tankovic firade sin 50:e raka match i Hammarby med att göra båda målen mot Sirius.

Jubel och jubileum för Hammarbys Tankovic

En säker straff och en läcker lobb. Muamer "Mujo" Tankovics mest minnesvärda moment i matchen gav Hammarby 2–0 hemma mot Sirius. Extra kul eftersom anfallaren firade 50 matcher i klubben.

|

Tankovic bjöd på godbitarna i rask takt sedan en och annan undrat om det skulle bli något av det hela, för det var rätt länge en mager och näringsfattig variant av allsvensk fotboll på Tele2 arena.

Hammarby spelade runt, framåt-bakåt-i sidled, försökte dra isär Sirius dubbla försvarslinjer och hitta luckorna i djupled. Nikola Djurdjic och Vidar Örn Kjartansson tog sina löpningar – men bollen kom sällan.

Antingen var det för omständligt och obeslutsamt i speluppbyggnaden eller för ivrigt och slarvigt när lägena kom.

Så kom omställningen, de snabba passningarna, farten och fantasin som bäddade för tredje raka segern. Jeppe Andersens crossboll från höger till vänster togs ned av ytterbacken Dennis Widgren som i sin tur släppte till Muamer Tankovic. Hans läckra tunnelpassning nådde Djurdjic som bröt in i straffområdet.

Båda ville ta straffen

Ian Sirelius satte ut en fot som fick Djurdjic på fall. Solklar straff. Lika solklart var det inte vem som skulle ta den. Djurdjic klev fram, men det gjorde även Tankovic. Ett kort snack och Tankovic fick som han ville.

Ingen kan klandra honom för att han stod på sig. Hur säkert som helst placerade han in straffen till 1–0 efter 30 minuter.

- Han (Djurdjic) är sugen på att ta den, och inget snack om det. Alla vill ta straffar, men om tränaren har sagt något måste man hålla sig till det, säger Tankovic.

Tränaren i det här fallet är inte bossen Stefan Billborn utan Pablo Piñones-Arce, assisterande tränaren. Det är han som bestämt att Tankovic är förste straffskytt. Den biten lägger sig inte Billborn i.

Inte Billborns sak

- Det står ett namn på en lista vem som är förste straffskytt, men jag vet inte vilket. Det har ingen betydelse för mig. Det är Pablo som har hand om det. Men "Mujo" är en väldigt bra straffskytt, säger Billborn.

Mål förändrar matcher – och sinnen. För Hammarby i allmänhet och formstarke Tankovic i synnerhet var det proppen ur. Sju minuter senare bjöd Tankovic på fotbollsgodis. En läcker lobb över Lukas Jonsson – och så var det 2–0.

Hans fjärde allsvenska mål för säsongen.

- Jag fick en fin framspelning Vidar (Örn Kjartansson) och det var bara för mig att ta med mig bollen och vara iskall, säger Tankovic.

Tungt för Sirius

För Sirius har säsongen tagit en negativ vändning. Uppsalaklubben sjunker stadigt i tabellen efter de inledande två segrarna under nya tränarduon Henrik Rydström och Mirza Jelecak. Sedan dess har skörden varit mager, bara en tagen poäng (mot Falkenberg) och trenden är illavarslande: tre raka förluster och tio insläppta mål.

Hammarbys seger när den åttonde omgången tjuvstartade fick klubben att klättra till andra plats, med lika många poäng som ledande Malmö FF.

- Vi börjar bra, men använder tiden vi får lite för dåligt. Jag hade velat ha fler vändningar. Det är en ganska bra halvlek. I takt med att matchen går blir vi lite bekväma. Sirius chansar, matchen böljar. Det kanske inte är världens bästa fotbollsmatch de sista 20 minuterna, säger Billborn

- Men jag är glad att vi håller nollan (första för säsongen), vi har släppt in lite skräp.