St. Louis Ryan O'Reilly utmanar Bostons Patrice Bergeron. Arkivbild.
St. Louis Ryan O'Reilly utmanar Bostons Patrice Bergeron. Arkivbild.

Klassikermöte väntar i Stanley Cup-finalen

Natten mot tisdag är det dags. Efter att ha spelat runt 100 matcher var ska St Louis och Boston göra upp om ishockeyns mest åtråvärda trofé – Stanley Cup. Här är en genomgång av lagens väg till finalen, historiken, duellerna och svenskarna.

ANNONS
|

Vägen till finalen

Blickar man tillbaka till början av januari var en Stanley Cup-final för St Louis en ren utopi. Laget underpresterade rejält och låg sist i tabellen. Men sedan hände något. Huvudtränaren Craig Berube började få ordning på laget, Jordan Binnington tog över som förstemålvakt och segrarna började komma. Efter årsskiftet var St Louis ett av ligans absolut bästa lag och det har lett dem hela vägen till Stanley Cup-final. I slutspelet har Missouriklubben manövrerat bort Winnipeg och Dallas innan San Jose besegrades i semifinal.

Bostons väg till finalen har inte heller varit av det spikraka slaget. Men den 3 februari var något av en vändpunkt när regerande mästaren Washington besegrades med 1–0. Det blev startskottet på en svit innehållande poäng i 19 raka matcher. Den formen konserverades in i slutspelet där Boston vann en hård matchserie mot Toronto efter sju matcher. Därefter besegrades Columbus i sex matcher innan man slog Carolina med 4–0 i matcher i semifinalen.

ANNONS

Historien

Senast de här två lagen möttes i en Stanley Cup-final var 1970. Då avgjorde Bostons legendariske back Bobby Orr. I samband med det avgörande målet trippades Orr och föll, men jublade samtidigt för fullt i luften, något som förevigades i vad som har blivit ett av de mest klassiska hockeyfotografierna.

St Louis kom in i ligan säsongen 1967-68 och gick till Stanley Cup-final under sina första tre säsonger i ligan, men lyckades aldrig vinna. Finalen mot Boston 1970 var också klubbens senaste framträdande i det slutgiltiga slaget om Stanley Cup-bucklan.

På 2010-talet har Boston genomgående varit ett av NHL:s bästa lag. Spelare som Tuukka Rask, Zdeno Chara, Patrice Bergeron och Brad Marchand var alla med och vann Stanley Cup 2011, och när laget tog sig till final 2013. Totalt har Boston sex Stanley Cup-titlar.

Duellerna

+ Jordan Binnington mot Tuukka Rask

I flera år har St Louis haft en tillräckligt bra trupp för att gå långt i Stanley Cup. Men målvaktssidan har alltid varit en akilleshäl – fram till nu. Rookiemålvakten Jordan Binnington är synonym med lagets framgångar sedan årsskiftet. 25-åringen kallades upp från farmarligan och gjorde sin första match för St Louis den 7 januari. Sedan dess har positionen varit hans. Han var en av de bästa målvakterna i grundserien och har även levererat i slutspelet. Men klarar den något oerfarne målvakten av att bära fram sitt lag till seger i bäst av sju matcher?

ANNONS

En som är betydligt mer erfaren är mannen på andra sidan isen – Tuukka Rask. Bostons 32-årige målvakt har vunnit Stanley Cup 2011 som andremålvakt och var med och förlorade finalen 2013 som förstemålvakt. Rask har efter en någorlunda svajig grundserie spelat på toppen av sin förmåga i slutspelet och har bäst statistik av samtliga målvakter.

+ Ryan O'Reilly mot Patrice Bergeron

Här är två spelare som kommer att spela varsin nyckelroll för sina respektive lag. Ryan O'Reilly och Patrice Bergeron är två spelare som gör ett hästjobb i båda riktningar och båda är nominerade till priset som NHL:s bästa defensiva forward. Den stora skillnaden här är slutspelserfarenheten. 33-årige Patrice Bergeron var en av de tongivande spelarna när Boston vann 2011 och är ryggraden i Bostons forwardsuppsättning. 28-årige Ryan O'Reilly hade inför årets slutspel aldrig klarat sig förbi den första slutspelsrundan. Nu är han i sin första final.

+ Vladimir Tarasenko mot Brad Marchand

Säga vad man vill om Brad Marchand. Han vet hur man retar gallfeber på motståndare, ledare och supportrar och han har gått över gränsen vid ett flertal tillfällen. Samtidigt är han en av NHL:s bästa offensiva spelare. Något som 100 poäng i grundserien är bevis på.

ANNONS

Visserligen toppar Jaden Schwartz den interna poängligan men St Louis offensiva katalysator heter Vladimir Tarasenko. Den ryske forwarden inledde precis som hela laget skakigt men har varit en annan spelare efter årsskiftet. Är en målskytt av rang och en spelare som kan vända en match på egen hand.

Svenskarna

Alexander Steen, St Louis: I sin fjortonde säsong får den rutinerade Steen för första gången chansen i en Stanley Cup-final. Är inte den ledande spelaren han var för några år sedan, men är likväl viktig för sitt lag. 35-åringen har de senaste matcherna spelat i en kedja med Ivan Barbasjev och landsmannen Oskar Sundqvist.

Oskar Sundqvist, St Louis: Vann Stanley Cup med Pittsburgh 2016 och kan bli den förste svensken att vinna Stanley Cup med två olika lag. Då gjorde han däremot bara två matcher i slutspelet och har en betydligt större roll nu. Sundqvist har lite i skymundan fått ett genombrott den här säsongen. Han har imponerat mer och mer ju längre säsongen har gått, och hans roll i laget har blivit större därefter.

Carl Gunnarsson, St Louis: Gunnarsson opererades två gånger i somras, åkte på flera skador under säsongen och begränsades till 25 matcher i grundserien. I slutspelet har det blivit tolv matcher för Gunnarsson som har varit petad vid några tillfällen. Besvärades av en underkroppsskada mot San Jose och spelade endast de tre sista matcherna. Håller till i tredje backpar när han spelar och loggar inte allt för tunga minuter.

ANNONS

Marcus Johansson, Boston: Trejdades bort från Washington sommaren 2017. Säsongen därpå vann Washington Stanley Cup. Efter att Johansson flyttade från New Jersey till Boston i slutet av februari har han nu fått en gyllene chans till en personlig revansch. Har stått för ett väldigt starkt slutspel där han har gjort nio poäng på 15 matcher.

Joakim Nordström, Boston: Precis som Sundqvist så har även Nordström vunnit Stanley Cup tidigare, med Chicago 2015. Då spelade han dock endast tre matcher i slutspelet. Gör sin första säsong i Boston och har blivit en viktig spelare i fjärdekedjan.

TT

Fakta. Spelschemat i Stanley Cup-finalen

Match 1: Boston–St Louis, 02.00, natten mot tisdag 28 maj, svensk tid.

Match 2: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 30 maj, svensk tid.

Match 3: St Louis–Boston, 02.00, natten mot söndag 2 juni, svensk tid.

Match 4: St Louis–Boston, 02.00, natten mot tisdag 4 juni, svensk tid.

Ev. match 5: Boston–St Louis, 02.00, natten mot fredag 7 juni, svensk tid.

Ev. match 6: St Louis–Boston, 02.00, natten mot måndag 10 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 13 juni, svensk tid.

ANNONS