Klubbrekord och serieledning för AIK

Inför matchen mot Trelleborg hade det gått nästan fem år sedan AIK vann borta mot något av de skånska lagen. Nu bröts sviten efter en övertygande insats, som dessutom innebär att man tog över serieledningen och slog ett mångårigt klubbrekord.

|

Även om Trelleborg parkerar på den nedre halvan av tabellen så har skåningarna under våren presterat bra mot de tilltänka toppklubbarna.

Över hälften av lagets 11 poäng har hämtats mot starka trion Malmö, Norrköping och Djurgården. Men när man sparkade igång höstsäsongen hemma mot AIK fick man lämna planen tomhänt. Gästerna segrade med 4–1 och gick därmed upp i serieledning.

Efter en trevande inledning, där AIK genom några semestersömniga misstag bjöd hemmalaget på några halvchanser, tog gästerna över initiativet med råge.

Piggast hos stockholmarna var Ahmed Yasin, men det närmsta han kom målet var ett pressat långskott som Trelleborgs Marko Johansson avvärjde med en snygg parad.

Dubbel av Elyounoussi

I andra halvlek fortsatte Yasin att vara inblandad i det mesta, och tio minuter in i halvleken nickade han fram Tarik Elyounoussi som från nära håll stötte in ledningsmålet.

I den 63 minuten utökade Kristoffer Olsson gästernas ledning på nick, fint framspelad av Daniel Sundgren.

Deniz Hümmet reducerade omgående för Trelleborg, och hemmalaget skapade en handfull kvitteringschanser innan Elyounoussi punkterade matchen med sitt andra mål för dagen.

- Det var fina mål, vi har pratat tillsammans med Robin (Jansson) om att ibland köra ett par långa bollar som överraskar mittbackarna. Skönt att se dem gå in över linjen, sade matchhjälten.

Elyounoussis dubbla mål var minst sagt goda nyheter för tränaren Rikard Norling, som under sommaren tappat lagets två bästa målskyttar Anton Salétros och Nabil Bahoui.

- Han är en spelare som växer med matchen, och jag tycker även att vi växer som lag. Hade vi inte varit så starka på slutet hade det kunnat bli pannkaka, sade Norling.

Klubbrekord

De tre inspelade poängen innebär att AIK går upp i serieledning, dock med två matcher fler spelade än Stockholmsrivalen Hammarby.

Segern betyder dessutom att man skrev ett stycke klubbhistoria genom att spela sin 25 allsvenska match i rad utan förlust. Det tidigare rekordet härstammade från så långt tillbaka som säsongen 1931-32.

Som om dagens ypperliga prestation inte var nog så kan Rikard Norling glädja sig åt att Sveriges uttåg ur VM innebär att nyförvärvet Sebastian Larsson snart kan ansluta till truppen.

- Men just nu platsar han ju inte i laget, sade Norling med ett snett leende.