Anna Hasselborg (flankerad av Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs) tycker Jönköpings World Cup-tävling i januari var en succé. Nu jagar det svenska curlinglaget en finalseger i Peking. Arkivbild.
Anna Hasselborg (flankerad av Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs) tycker Jönköpings World Cup-tävling i januari var en succé. Nu jagar det svenska curlinglaget en finalseger i Peking. Arkivbild.

Lag Hasselborg i miljonkamp: "Extra krydda"

Säsongens nya curlingcirkus, World Cup, avslutas i Peking. Då höjs den redan höga prissumman till motsvarande drygt 2,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

World Cup-turneringen, den nya tävlingsformen med stora prispengar i curlingvärlden, får högt betyg av Anna Hasselborg efter premiärsäsongen som avslutas i Peking, Kina, den här veckan.

- Verkligen en positiv känsla. Det har varit jättebra tävlingar. Framför allt tycker jag att den svenska deltävlingen var en riktig succé, kanske lite partisk, men jag tycker att den var fantastisk, säger hon.

ANNONS

Det svenska OS-guldlaget – även med Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin – inleder finaldeltävlingen mot Sydkorea under onsdagskvällen svensk tid.

- Det är lite speciellt eftersom man inte spelar något slutspel utan att man går direkt till final. Det gör att varje match blir väldigt viktig. Det blir väldigt tufft, rent teoretiskt kan man missa final om man förlorar en match, säger Anna Hasselborg.

- Det känns jätteroligt, kul att få avsluta säsongen på ett nytt sätt.

Miljoner i potten

I finalen i Peking är det ännu mer prispengar i potten, de tidigare 1,5 miljonerna har höjts till drygt 2,5 miljoner kronor.

- Det känns jättekul och jättepositivt att curlingen har den utvecklingen och att vi får spela den här tävlingen som är den största tävlingen rent prispengamässigt någonsin, säger Hasselborg.

ANNONS

- Det är klart att det blir en extra krydda. Men det är ingenting man direkt går in och fokuserar på när man spelar.

Den nyblivna 30-åringen påpekar att det trots allt inte blir så mycket pengar i slutändan, efter att potten delats upp först mellan lagen utifrån placering och därefter inom laget. Och så skatt på det.

- Vi pratar inga stora pengar, per person är det mindre pengar än vad många andra sporter drar in. För oss handlar det om att det gör så att vi fortfarande kan tävla och leva, åka på de tävlingar vi vill och betala hyran helt enkelt.

"Målet är att vinna"

- Nu har vi varit ifrån varandra, jag var iväg och spelade mixeddubbel-VM (guld tillsammans med Oskar Eriksson) och tjejerna var iväg på en annan tävling, så det känns extra kul att komma ihop igen, säger Anna Hasselborg.

ANNONS

TT: Det gick bra i mixeddubbel, vad tar du med dig från den turneringen?

- Framför allt att vi spelade väldigt bra. Och sedan att man kan föra in saker från mixeddubbel till vanlig lagcurling också, att man vågar lita på sin känsla och spela mycket på den.

TT: Vad har ni för förhoppningar i Peking, det blev finalförlust senast på hemmaplan?

- Framför allt att vi har en bra vecka. Att vi lyckas samla våra sista krafter här efter en väldigt lång säsong och att vi spelar bra. Men det är klart att målet är att vinna, efter att vi haft faktiskt två finalförluster i den här världscuptävlingen.

Det är även blågult finaldeltagande i herrturneringen i Peking. OS-silverlag Niklas Edin inleder mot Kina natten mot torsdag svensk tid.

TT

Fakta: Curlingens World Cup

World Cup avgörs med tre deltävlingar (Suzhou, Kina, den 12–16 september, Omaha, USA, den 5–9 december, Jönköping den 30 januari–3 februari) och med final i Peking, Kina, den 8–12 maj 2019.

Vinnarna i varje deltävling är direktkvalificerade till finalen i Peking, medan resten av lagen där har fått plats på grund av rankingpoäng.

Åtta lag för respektive damer, herrar och mixeddubbel deltar och lagen delas in i två fyrlagsgrupper. Vinnarna i respektive grupp möts i final.

Matcherna avgörs i åtta omgångar, i stället för tio. Om det är oavgjort efter åtta omgångar avgörs matcherna med en sten i stället för en hel skiljeomgång.

I de första tre tävlingarna finns det prispengar på totalt 165000 dollar (motsvarande 1,5 miljoner kronor) och i finalen motsvarande 2,5 miljoner kronor.

ANNONS