Malmö FF:s Anders Christiansen sätter 1–2 i Europa League-matchen mot Chelsea.

MFF-drömmen lever: "Allt kan hända"

Enligt all logik skulle världsstjärnorna i Chelsea bara springa över Malmö FF i Europa League-slutspelet. Anders Christiansen ville annorlunda. Danskens sena reducering ger MFF-spelarna hopp om avancemang.

|

Två insläppta baklängesmål i Europaspelet är kostsamt, men den sena reduceringen hemma på Stadion gör att Malmöspelarna vid händelse av exempelvis en 2–0-seger på Stamford Bridge nästa vecka kvalificerar sig för åttondelsfinal.

- Det är stor skillnad mot att förlora med 2–0 eller 3–0. Nu lever allt. Nu ska vi ge allt, säger Anders Christiansen.

Spelade flera stjärnor

Efter 0–6-förnedringen mot Manchester City i söndags och 0–13 i målskörd på fyra bortamatcher under det nya året var Premier League-jätten Chelsea ett pressat lag inför 16-delsfinalen mot Malmö FF i Skåne. Normalt sett brukar tränaren Maurizio Sarri vila sina största stjärnor i Europa League-spelet, men nu valde han att sätta in exempelvis mittbacken David Luíz (debut i turneringen denna säsong) och spelmotorn Jorginho från start.

Trots den tunga perioden har italienaren envist följt sin spelfilosofi med hög press, viljan att ha ett stort bollinnehav och hitta ytan framför motståndarnas backlinje. Där kom aldrig Chelsea fram mot MFF. Skåningarna hade gjort sin läxa på förhand och styrde ut världsstjärnorna på kanterna.

Ett kompakt och aggressivt MFF tog under långa stunder inte ett felsteg inför 20312 åskådare på Stadion, men till slut spräcktes ändå målvakten Johan Dahlins nolla. I den 30:e minuten slog anfallaren Pedro ett inlägg från högerkanten, MFF-mittbacken Lasse Nielsen släppte sin bevakning av Ross Barkley och Chelseamittfältaren kunde peta in 1–0.

- Jag försöker nå bollen, men lyckas inte. Det var självklart inte så bra, för jag tycker att vi lyckades hålla dem från att skapa chanser, säger Nielsen.

Baklängesmålet släckte dock inte MFF:s drömmar om att få till ett bra resultat till returmötet i London på torsdag nästa vecka. Under en tiominutersperiod pressade hemmalaget de gästande världsstjärnorna rejält.

I den 58:e minuten kom dock gästernas andra mål. Målskytten Barkley var organisatören bakom kontringen och Willian agerade framspelare när fransmannen Olivier Giroud klackade in 2–0 från nära håll.

- Det känns som att de är väldigt effektiva. Jag vet inte hur många chanser de har, men det känns inte som så många, säger Nielsen.

Christiansen kvitterade

Chelsea hade i det läget möjligheten att bara spela av matchen och komfortabelt säkra avancemang hemma i England nästa vecka. Än mer så när Sarri valde att skicka in såväl Eden Hazard som N'Golo Kanté med knappa kvarten kvar att spela.

MFF-kaptenen Markus Rosenberg och dansken Anders Christiansen ville dock annorlunda. I den 80:e minuten kontrade hemmalaget och på en precis passning från Rosenberg kunde Christiansen springa igenom och sätta reduceringen bakom Kepa Arrizabalaga.

- Det var de sista krafterna jag hade och det var skönt att se bollen gå i mål, säger målskytten som strax efteråt byttes ut.

- Jag tycker inte att de (Hazard och Kanté) gör så stor skillnad när de kommer in, men på papperet är det storstjärnor. När du spelar matchen tänker du inte så mycket på vad de sätter in, säger Christiansen.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigheter kring Anders Christiansens mål. Rätt är att det var ett reduceringsmål.