Lucas Moura firar sitt mirakel. Tottenham är i final mot Liverpool i Champions League efter en fenomenal vändning i Amsterdam.

Mouras mirakel – Tottenham i final

En ny magisk vändning à la den på Anfield – fotbollsvärlden fick se Mouras mirakel. Det blir en helengelsk final i Champions League – tack vare Tottenhamns vändning från 0–2 till 3–2 mot Ajax.

|

Det som ett tag såg ut som en promenadseger för Ajax hemma i Amsterdam förbyttes i början av andra halvlek till något som inte lämpade sig för nervsvaga. Ajax tappade 2–0 till 2–2 på några minuter – och vips fick Tottenham vittring på en finalchans som länge var försvinnande liten.

Och vad händer?

Drygt fem minuter in på tilläggstiden skickade Lucas Moura in segermålet – hans tredje mål för kvällen.

Och alla tre i andra halvlek.

- Över två matcher spelade Ajax bättre än vi och jag tycker lite synd om dem. Vi hade inget annat val än att satsa allt. I dag handlade det inte om taktik utan om att kämpa och spela med hjärtat, säger Christian Eriksen till Viasat.

Tidigt ledningsmål

Danskens tidigare klubb fick en drömstart på Johan Cruyff Arena. Matthijs de Ligt, mittbacken som redan vid 19 år är lagkapten och en av Europas mest eftertraktade spelare på sin position, skakade av sig sin bevakare och mötte Lasse Schönes hörna med pannan.

Engelske landslagsförsvararen Kieran Trippier orkade inte stå emot de Ligt, som kom med fart och tyngd.

1–0 i matchen redan efter fem minuter, 2–0 totalt till Ajax – och en brant uppförsbacke väntade Tottenham.

Liverpool visade mot Barcelona att ingenting är omöjligt, men kunde Tottenham – i tveksam form och utan skadade anfallaren Harry Kane – följa upp med ännu en magisk engelsk kväll som den i tisdags när Liverpool vände på steken och gjorde 4–0 på Barcelona?

När Hakim Ziyech, framspelad av Dusan Tadic, med ett distinkt vänsterskott skickade in 2–0 med tio minuter kvar till halvtid var det snudd på game over för Mauricio Pochettinos gäng, men bara snudd på.

Ingenting är omöjligt. Det finns alltid en chans.

Mouras mirakel

Det tog Tottenham fyra minuter, eller rättare sagt: det tog Lucas Moura fyra minuter att göra den sista halvtimmen till ett nytt, nervigt Champions League-drama. Först bröt han igenom själv och reducerade, sedan lyckades han, som en kula i ett labyrintspel, hitta rätt väg och luckan i André Onanas högra hörn.

2–2 med 31 minuter kvar av ordinarie tid. Tottenham förlorade ju första mötet, hemma i april, men ett mål till och engelsmännen skulle – tack vare bortamålsregeln – ha fötterna i klubbens första Champions League-final.

Ajax svarade med ännu mer offensiv, skapade en mängd chanser – den bästa hade Ziyech som prickade stolpen.

Och Tottenham?

En nick i ribban och ett avslut som rensades undan nära mållinjen – och när allt verkade kört skickade Moura in målet som bär till Madrid.

"Stolt över vårt lag"

- Mentalt var det väldigt tufft. Vi visste att vi var tvungna att göra tre mål. Det var väldigt svårt men i andra halvlek var vi otroliga och vi visade att vi ville mer. Jag är så stolt över vårt lag, säger försvararen Toby Alderweireld till Uefas sajt.

Det rörliga, bollskickliga, modiga Ajax – vars senaste finalupplaga föll mot Juventus 1996 – hade bara förlorat en av sina 18 matcher i Champions League den här säsongen, hemma mot Real Madrid (1–2) i åttondelsfinalen.

Nu kom den andra – på grymmast tänkbara sätt.

Wanda Metropolitano, Atlético Madrids arena, blir därmed inte ändstationen på en tio månader lång resa som började den 25 juli förra sommaren, hemma mot Sturm Graz i den andra kvalomgången.

Finalen spelas den 1 juni. Mellan Liverpool och Tottenham – och det mot alla odds. Ingenting är omöjligt. Det finns alltid en chans.

Fakta: De tio senaste finalerna

2009: Barcelona–Manchester U 2–0

2010: Inter–Bayern München 2–0

2011: Barcelona–Manchester U 3–1

2012: Chelsea–Bayern München 5–4 ef str (1–1 ef full tid och förl)

2013: Bayern München–Dortmund 2–1.

2014: Real Madrid–Atlético Madrid 4–1 ef förl (1–1 vid full tid)

2015: Barcelona–Juventus 3–1

2016: Real Madrid–Atlético Madrid 6–4 ef str (1–1 1–1 ef full tid och förl)