Peter Reinebo är besviken på Internationella olympiska kommittén, IOK.
Peter Reinebo är besviken på Internationella olympiska kommittén, IOK.

Reinebo om OS-nobben: "Besvikna på IOK"

Förlusten i OS-omröstningen och IOK:s förklaringar förvånar och förargar i den svenska OS-kampanjen.

ANNONS
|

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach sade efter omröstningen i Lausanne på måndagskvällen att det var tre saker som han trodde avgjorde till Milano-Cortinas fördel och Stockholm-Åres nackdel:

+ Att den svenska ansökan inte hade alla garantier på plats, bland annat att det var Åre kommun och inte Stockholms stad som skulle skriva på värdstadskontraktet.

+ Att den svenska opinionen var så svag, 55 procent av svenskarna var för OS enligt en undersökning från i mars, jämfört med italienarnas 83 procent.

+ Att Italien hade fler arenor klara, 90 procent jämfört med Sveriges 75 procent.

ANNONS

"Inte redo"

Reinebo tycker att det var tunna och enkla förklaringar som gavs till den svenska förlusten.

- Jag tror att IOK inte var redo att gå från ord till handling. De har tryckt på att de nya normerna i Agenda 2020 ska användas. Vi visste att inte alla ledamöter skulle gilla det men att utvärderingskommissionen inte gjorde det är vi besvikna på. De är inte mogna att ta det steget, IOK har reformprogrammet men är inte beredd att leva efter det, säger han.

- Vad vi ändå kan konstatera, och som är en lärdom till eventuella kommande ansökningar, är att stödet i Sverige som vi känt de senaste månaderna, det hade behövt varit tydligare och vi hade behövt fått det tidigare. Det kom nog lite för sent.

"Ett steg tillbaka"

Efter omröstningen berättade Gunilla Lindberg, IOK-medlem, att hon fått höra att utvärderingskommissionen sett Sverige som ett högriskalternativ och därmed, i princip, sagt åt medlemmarna att rösta på Italien.

ANNONS

- Det var inget som jag hörde något om och naturligtvis ser jag inte att vi hade ett högriskprojekt utan ett lågriskprojekt. Vi kunde leverera på ett tryggt, säkert, stabilt och hållbart sätt, säger kampanjchefen Richard Brisius.

Den svenska OS-kampanjen är också besviken på att det svagare folkstödet som Sverige hade jämfört med Italien skulle spela en så stor roll.

- Det känns som det är ett steg tillbaka att det viktigaste är att folk vill ha OS. I stället borde det vara viktigare att folk är intresserade till spelen och vill fylla arenorna, säger Brisius.

Överväger ny ansökan

Men trots besvikelsen säger Reinebo att man självklart ska överväga att söka igen, kanske redan till 2030.

- Det är skönt att ha den känslan, det ger energi. Men vi ska vara kloka och analysera först, säger han.

ANNONS

- Det är viktigt för oss att använda momentum, att vi nu har ett starkt stöd från många intressenter från politiken till näringsliv och idrotten. Och vi ska försöka att förvalta och använda det som var orsaken till att vi sökte OS – att se till att utveckla idrotten, se till att toppidrottarna får bättre förutsättningar och bidra till folkhälsan, säger Reinebo.

- Och vi ska naturligtvis se till att de anläggningar som vi tänkt bygga, skidanläggningen i Hamra och skridskoanläggningen i Barkarby, blir verklighet så fort som möjligt.

Han berättar att Botkyrka kommun och byggbolaget Skanska redan under tisdagskvällen samlas för att göra klart dokument till höstens jobb vid Hamra, där det är tänkt att skidspår ska byggas.

Lausanne, TT:s utsända

ANNONS