"Så klart inga roliga nyheter"

Ylva Martinsen är ny förbundskapten för Damkronorna. Hon tar över ett lag där flera spelare redan har aviserat att de tackar nej till landslaget sedan SOK stoppat sitt stöd.

ANNONS
|

Ylva Martinsen tog över som förbundskapten efter vinter-OS i Pyeongchang i februari. Målet är inställt på VM i Finland nästa år och i förlängningen på nästa vinter-OS i Peking om fyra år.

Även om landslaget finansieras av ishockeyförbundet så har pengarna från Sveriges olympiska kommitté (SOK) varit viktiga för de aktiva. Cirka 15 spelare i truppen har fått individuellt stöd som har gjort att de har kunnat satsa på sin idrott utan att samtidigt kanske behöva jobba heltid.

När SOK nu stoppar det stödet, efter uteblivna resultat, så drabbar det hårt.

Ylva Martinsen fick beskedet för ett tag sedan och har redan märkt av reaktionerna.

ANNONS

"Svårt för dem"

- Jag har fått signaler från vissa spelare att det kommer att bli väldigt svårt för dem att ställa upp i Damkronorna, säger Ylva Martinsen och lyfter fram Anna Borgqvist som exempel, den 25-åriga Leksandsforwarden som slutar i landslaget och som offentligt har klagat över den dåliga ersättningen.

SOK motiverar sitt beslut med att förbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Ylva Martinsen framhåller att förbundet har växlat upp i arbetet med att göra landslaget bättre och SDHL till en starkare liga, men tycker också att klubbarna kan göra mer. Framför allt de klubbar som har starka herrlag i SHL.

Minska skillnaden

- Sedan är det inte automatiskt mer pengar som behövs utan en annan förändring kan vara att få hjälp med fysträning och "medical teams", bättre istider, stöd för att hitta jobb och stöd för att komma in på högskola för att skaffa sig utbildning.

ANNONS

TT: Många kan tycka att det är orättvist att herrarna får så mycket stöd medan damlandslaget blir utan?

- Jag tror att det blir snett om vi skulle titta på att vi skulle sträva efter att vi skulle ha de lönerna som herrarna har. Det kommer vi aldrig att uppnå, men att minska skillnaden måste vi sträva efter.

Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom konstaterar att det saknas pengar i budgeten för att kunna kompensera spelarna som nu blir utan SOK-stöd.

- Just nu har vi ingen lösning på det, men det är självklart uppe för diskussion, säger Olof Östblom.

TT

Fakta: Damkronornas senaste mästerskap

Det svenska ishockeylandslaget på damsidan nådde sin största framgång för tolv år sedan, i och med OS-silvret i Turin 2006. Men sedan VM-bronset 2007 har Sverige inte tagit någon medalj i ett stort mästerskap.

OS 2018: 7:a.

VM 2017: 6:a.

VM 2016: 5:a.

VM 2015: 5:a.

OS 2014: 4:a.

VM 2013: 7:a.

VM 2012: 5:a.

VM 2011: 5:a.

OS 2010: 4:a.

VM 2009: 4:a.

VM 2008: 5:a.

VM 2007: Brons.

OS 2006: Silver.

VM 2005: Brons.

VM 2004: 4:a.

OS 2002: Brons.

ANNONS