Samuelsson två bommar från guldet

Storfavoriterna sköt bort sig. Det gav tyskt guld och en svensk OS-debut med mersmak. Sebastian Samuelsson hade tredje bästa åktiden i sprinten, men två missade skott förstörde den svenska guldchansen.

|

Det var isande kallt. Men sådant är skidskyttar vana vid. Blåsten var det värre med. Bara fyra åkare klarade sig utan bommade skott på skjutvallen – och två av dem tog medalj.

I målområdet efteråt stod en 20-åring från Sverige och sneglade med viss avund mot medaljörerna. Sebastian Samuelsson hade den tredje snabbaste åktiden, men missade två skott i det liggande skyttet och missade därmed också chansen på OS-guldet.

Nu blev det en 14:e plats, 33,8 sekunder bakom tyske segraren Arnd Peiffer.

- Tyvärr slinker det två skott i ligg och när man kollar listan så här efteråt är det svårt att inte gräma sig lite, säger Samuelsson.

TT: För utan de där straffrundorna...

- Ja, då hade jag nog varit där högst upp. Men i dag var det Peiffer som sköt fullt och han som vann.

"Inte så kallt"

Sebastian Samuelsson är ett av de stora framtidslöftena i svenskt skidskytte. Han vann ungdoms-OS för tre år sedan och var nu inte särskilt långt från en medalj på "riktiga" OS. Ändå var det besvikelse som dominerade de första intrycken efter målgång.

- Det var absolut genomförbart att skjuta bra i dag, säger Samuelsson.

- Det var inte så farligt med vinden och så kallt är det inte, så det går absolut att köra skidskytte i dag.

Kanske kan guldläget komma i måndagens jaktstart i stället. 33,8 sekunder är väldigt lite i skidskytte och ännu mindre när det blåser friskt på skjutvallen.

- Jag har en runda upp till pallen. Det är ett väldigt inspirerande utgångsläge. Allt kan hända, säger Samuelsson.

Favoriterna föll

Skidskyttet i OS i Pyeongchang har målats upp som en tvekamp mellan fransmannen Martin Fourcade och Norges Johannes Thingnes Bø. Men ingen av dem hade en lyckad dag i sprinten.

Thingnes Bø sköt fyra bom och var över en minut efter Peiffer. Fourcade nöjde sig med tre bom och gjorde ett strålande slutvarv för att försöka nå en medalj. Men inte ens den snabbaste åktiden räckte. Han var 22,1 sekunder från segern och 14,4 sekunder från pallen, på åttonde plats.

Silvret gick överraskande till tjecken Michal Krcmár, som därmed tog sin första mästerskapsmedalj. Även bronspengen gick till en skräll: italienaren Dominik Windisch.

Samtliga fyra svenskar får köra jaktstarten.

Jesper Nelin blev 30:e och är 1.08 efter ledaren inför jaktstarten, medan Peppe Femling blev 32:a och är 1.13 efter. Fredrik Lindström hade en dålig dag och sköt tre bom. Han har, från sin 39:e-plats, 1.35 att ta igen på Peiffer i jaktstarten.

Pyeongchang, TT:s utsända