Lisa Carlsson och hennes Täby spelar SM-final efter att sensationellt slagit ut Iksu i semifinal. Arkivbild.

Skrällen: Täby till SM-final

Täby gjorde det ingen trodde var möjligt. Att slå ut regerande mästaren Iksu i en femte och avgörande semi och ta sig till SM-final.

|

Iksu hade inte förlorat en match sedan december 2017, och hade 49 raka segrar när semifinalspelet mot Täby inleddes. Ett Täby som sparkat tränarna innan slutspelet drog igång på begäran från spelarna.

Med nya tränare chockade Täby hela innebandysverige och vann den femte semin med 5–4. Avgörandet blev en riktig rysare där Täby satt i förarsätet, men Iksu kom tillbaka gång på gång.

Lisa Carlsson inledde målskyttet för Täby med ett straffmål i den första perioden. Fem minuter in i den andra perioden utökade bortalaget ledningen genom Sara Attermo och Umeålaget såg märkbart frustrerat ut.

Men Emelie Wibron höll kvar Iksu i matchen när hon reducerade till 1–2 efter att halva matchen var spelad. Den sista perioden hade knappt börjat innan Veera Kauppi kvitterade till 2–2, men Täby visade inga tecken på nervositet.

Laget fortsatte spela disciplinerat i försvaret och satsade på kontringar, vilket gav frukt. Moa Tschöp gjorde 3–2 och Julia Croneld gjorde sedan både 4–3 och 5–3.

Slutet bjöd på dramatik. Med fem minuter kvar gjorde Oona Kauppi 4–5, men närmare än så kom inte Iksu trots en sen Täbyutvisning.

En riktig skrällseger för Täby som spelar SM-final mot Kais Mora i Globen.

- Jag är sjukt glad. Vi sliter i 60 minuter. Vi är värda det här. Vi går in med inställningen att vi ska vinna det här, säger Julia Croneld.