Den schweiziska domaren Esther Staubli granskar en situation på VAR-monitorn under torsdagens VM-match mellan Australien och Brasilien i Montpellier.
Den schweiziska domaren Esther Staubli granskar en situation på VAR-monitorn under torsdagens VM-match mellan Australien och Brasilien i Montpellier.

Svenskorna positiva till kritiserade VM-nyheten

Mycket VAR-snack blir det, också den här sommaren. Fotbolls-VM har knappt börjat och redan har videogranskningssystemet retat gallfeber på både spelare och ledare.

ANNONS
|

Brasiliens stjärna Marta är en av dem som har varit mest ilsken på systemet, som gör mästerskapsdebut på damsidan under VM.

- Har man en teknologi som VAR, då måste man … de missade en straff för oss under de sista minuterna, sade en irriterad Marta till Sydsvenskan efter förlustmatchen mot Australien, där brasilianskan ansåg att laget blev blåst på en straff i slutminuterna.

ANNONS

När Norge förlorade mot värdnationen Frankrike efter en VAR-dömd straff var den norska förbundskaptenen, svensken Martin Sjögren, också kritisk till bedömningen.

Likadant förra året

Mycket påminner om hur det lät i samband med herrarnas VM förra året. Då fanns det också en hel del invändningar mot systemet med videodomare (VAR står för video assistant referee) som kan larma huvuddomaren om misstänkta situationer som kan ha missats.

De svenska spelarna är inte förvånade att det upprepas under VM i Frankrike.

- Det är väl så det är. Den ena sidan blir glad, den andra inte. Men i slutändan är det bra att det finns, säger Lina Hurtig.

Att domaren stannar upp spelet för att granska en straffsituation, ett offsidebeslut eller en misstänkt hands kan vara irriterande. Men det är en nödvändig utveckling av fotbollen, säger Hanna Glas.

- Jag ser ändå många positiva tendenser. Sådant här tar ju tid. De (domarna) behöver också lära sig att hantera utvecklingen, och det är samma sak för oss. Så jag tycker att det är positivt, säger Glas.

ANNONS

Rätt eller fel

Mittbacken Nilla Fischer är mer avvaktande.

- Det är svårt, tycker jag. Det kan vara en 50/50-situation också på video, och då måste domaren ändå ta ett beslut. Och då tycker man själv att det är antingen fel eller rätt, säger Fischer.

Det som talar för systemet är hur utvecklingen har sett ut på herrsidan sedan förra sommaren. I herrarnas Bundesliga har VAR satt sig mycket bättre än under VM 2018, säger Fischer.

- De i Bundesliga är mycket mer vana vid systemet och därmed bättre på att hantera det. Det är en utmaning både för oss spelare och för domarna, i och med att vi alla är nya med systemet.

- Men jag tror att det till stora delar handlar om inkörningssvårigheter. VAR-domarna har ju jobbat med det tidigare, men vi och domarna har ju inte gjort det så jag tror att det kommer att fungera bättre ju längre turneringen går.

ANNONS
Nice, TT:s utsända

Fakta: VAR

VAR (video assistant referee) var en stor snackis under herr-VM i Ryssland förra året. Pågående VM i Frankrike är det första mästerskapet på damsidan där det assisterande videosystemet används.

Om domaren eller de assisterande domarna är osäkra på om det är ett korrekt mål, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut.

Videogranskning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

ANNONS