Svenskt slarv bäddade för Finland

Sverige förlorade oväntat den första matchen i bandyns fyrnationsturnering i Rättvik. Efter 90 minuter av okoncentration stod Finland som segrare med 5–4.

|

Efter svensk ledning med 2–0 i halvtid och 4–1 efter drygt 50 minuters spel kunde Finland komma tillbaka och med sista skottet sätta dit segermålet. Eller komma tillbaka, Sverige gav bort det lilla initiativ laget hade och de blåvita kunde bara tacka och ta emot.

- Vi går upp till ledning 4–1 och spelar därefter lite osynkat med korta anfall. Vi siktar på att göra 5–1 och 6–1, men bjuder i stället in Finland i matchen och de tar chansen, säger förbundskapten Svenne Olsson till svenskbandy.se.

Avgjorde i slutsekunderna

Det svenska laget spelade lojt och utan koncentration och matchen kan bäst beskrivas som slarvig. Blågult spelade bort sig självt från många chanser och bjöd med sin bleka inställning Finland på många lägen. Under de sista fem minuterna hade Finland flera chanser att avgöra och när laget tvingade till sig en hörna med fem sekunder kvar kunde Sirius Jimi Heinonen sätta matchens sista mål.

I stället för skönspel fick Sverige förlita sig på de fasta situationerna – två av målen kom på straff och två på hörna. Christoffer Edlunds två straffmål borde ha varit fyra, men han missade två straffslag.

- Vi har en straff som tar i ribbans underkant och i stället för mål kan Finland ställa om på oss. Vi har oss själva att skylla. Från ledningen med 4–1 ska vi kunna göra det bättre, säger Svenne Olsson.

Ryssland väntar

Förbundskaptenen fick göra några ändringar i sista minuten när tre spelare tvingades lämna återbud till turneringen. David Pizzoni Elfving och Per Hellmyrs kunnande saknades på isen, men störst hål lämnade kanske Johan Esplund efter sig. Villas stjärna skulle göra återkomst i landslaget efter fyra år men blev tvungen att stanna hemma med en maginfektion.

Sverige ställs mot Ryssland under lördagen, en match spelarna redan verkade ha i tankarna mot Finland. Sedan avslutar Sverige fyrnationsturneringen mot Norge på söndag. Turneringen i Rättvik är svenskt genrep inför hemma-VM i månadsskiftet januari/februari nästa år.