Sveriges största medaljhopp i Pyeongchang

För fyra år sedan blev det 15 medaljer. I år består den svenska OS-truppen av 110 idrottare och målet är åtta pallplatser. Men vilka har egentligen störst chans att vinna de ädla valörerna? Här är de största blågula medaljhoppen:

ANNONS
|

Sandra Näslund, skicross

21-åringen från Kramfors är förmodligen hela truppens största guldhopp. Hon har dominerat i världscupen under säsongen och tog VM-guld förra året. 2014 blev det en femteplats i Sotji, men därutöver har Näslund åtta segrar, sju andraplatser och sju tredjeplatser på världscupen.

Jennie–Lee Burmansson, slopestyle

15-åriga Burmansson sticker ut i den svenska OS-truppen. Hon kommer att bli Sveriges yngste vinterolympier hittills då hon går in i tävlingarna i Pyeongchang. Men hon är inte med enbart för att se och lära. Tonåringen har fyra pallplatser bakom sig i sin första världscupsäsong, varav en seger. Kan ungdomlig entusiasm och fin form räcka hela vägen till en medalj?

ANNONS

Lag Edin, curling

Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren ska försöka bättra på lagets bronspeng från Sotjispelen, och det finns goda förutsättningar för det. Lag Edin är nämligen etta på världsrankingen inför mästerskapet och tog silver vid VM förra året. De kanadensiska övermännen från världsmästerskapet, lag Gushue, är dock också sugna på OS-triumf efter vinsten 2006. Därefter har två andra kanadensiska lag hamnat högst upp på curlingpallen i olympiska sammanhang.

Lag Hasselborg, curling

Sverige har tre raka pallplatser bakom sig när det kommer till damernas curling och OS. Lag Anette Norbergs två guld från Turin och Vancouver följdes upp med ett silver av lag Sigfridsson i Sotji för fyra år sedan. Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs tog silver vid EM förra året, i OS utmanas de främst av Kanada och Storbritannien. En medaljplats är ett fullt rimligt mål.

Henrik Harlaut, slopestyle

26-åringen från Åre har prickat formen väl inför spelen i Pyeongchang. För ett par veckor sedan tog han sitt femte guld i X-games som avgjordes i Aspen, Colorado. Framgången gör Harlaut till den åkare som har flest guld i tävlingen. Vinsten kom dock i big air-formatet, som inte existerar i OS. Istället kommer Harlaut att tävla i slopestyle – 2014 blev det en sjätteplats i just den disciplinen i Sotji.

ANNONS

Tre Kronor, ishockey

22 olympiska turneringar har gett nio svenska medaljer. Två gånger, 1994 och 2006, har Tre Kronor fått den ädlaste valören om halsen. Sverige är dessutom regerande världsmästare och får axla ett relativt stort favoritskap i turneringen. Ryssland tvingas nämligen tävla under neutral flagg efter nationens dopingförfaranden senaste åren, och 2000-talets suverän Kanada är, likt övriga nationer, begränsade av att ingen NHL-spelare fått klartecken för OS-spel.

Charlotte Kalla, skidor

Det stora svenska affischnamnet har tre världscupsegrar med sig från säsongsbagaget till Sydkorea. 30-åringen har valt att ladda upp inför OS avskild från det övriga skidlandslaget. Kallas träningsbas har varit på hög höjd i italienska Seiser Alm där hon i en intervju med TT tidigare sagt att "här kommer jag lätt i mästerskapsstämning". Mästerskapsstämning hade Kalla sist det var OS. Bragden från Sotji i stafetten, där Kalla vände ett uppenbart bronsläge till guld, kompletterades av silver i både skiathlon och 10 km klassiskt.

Skidlandslaget, sprintstafett, dam

Individuellt på damsidan vilar de blågula medaljdrömmarna på Charlotte Kallas och Stina Nilssons axlar. Tillsammans har de dock än mer gyllene chanser, även om duon till just sprintstafett inte är uttagen ännu pekar det mesta på en kombination av Kalla och Nilsson. Kallas upphämtning i Sotji lär även ge stafettlaget på långa sträckorna medaljinspiration. När det gäller sprintstafett har Sverige inte varit utanför pallen sedan tävlingsformen fick OS-status 2006 i Turin.

ANNONS

Stina Nilsson, skidor

Tre världscupsegrar den här säsongen för den 24-åriga sprintspecialisten. Tillsammans med Charlotte Kalla och Sandra Näslund är hon Sveriges på förhand största guldhopp. Nilsson var tia vid spelen i Sotji men tog brons i sprintstafetten tillsammans med Ida Ingemarsdotter. Sedan dess har utvecklingen bara gått framåt och uppåt för Nilsson.

Skidlandslaget, stafett, herr

Det är som lag de svenska herrarna har realistiska medaljchanser under OS. Suveräna norrmannen Johannes Høsflot Klæbo lär göra processen kort med allt motstånd i de individuella tävlingarna, men han kan inte köra hem stafetten själv. Sverige tog guldet i den långa stafetten så väl 2010 som 2014. En repris i Sydkorea skulle vara oväntad, men inte otrolig.

Parallellslalom

Frida Hansdotter och André Myhrer är de främsta svenska alpina åkarna den här säsongen. Ingen av dem lär dock ha något att göra med den absoluta toppen i de individuella tävlingarna under OS. När det kommer till mixade parallellslalom däremot finns det goda möjligheter för blågul pallplats. Den alpina lagtävlingen gör OS-debut men har funnits med på VM-programmet i många år. De senaste fyra mästerskapen har det blivit i tur och ordning brons, silver, brons och brons för svensk del.

Damlandslaget, ishockey

USA eller Kanada lär vinna guldet. Kanada har fyra raka OS-guld medan USA har fyra raka VM-guld. Sverige har två raka bronsmatchförluster i OS, men det var elva år sedan det blev VM-medalj då Finland besegrades i bronsmatchen 2007. För svensk del kan gruppindelningen visa sig vara nyckeln för en medalj. Medan USA, Kanada, Finland och det ryska laget gör upp i en grupp får Sverige ett betydligt lättare motstånd i form av Schweiz, Japan och Korea - gruppseger och medaljchanserna ökar rejält.

ANNONS

Victor Öhling Norberg, skicross

Sedan december 2016 har det varit svårt att skriva om "Vön" utan att nämna flickvännen Anna Holmlunds uppmärksammade krasch och återhämtning. Trots en tuff mental tillvaro och återkommande ryggproblem tog 27-årige Öhling Norberg VM-guld vid tävlingarna i Sierra Nevada i mars. I världscupen ligger han på en 14:e plats, sex platser bakom bäste svensk Viktor Andersson. Vön kraschade ut i kvartsfinalen i Sotjispelen. Upplagt för revansch i Sydkorea?

TT

Fakta: Svenska medaljer vid vinter-OS

ANNONS