Tampa Bays svenske stjärnback avgjorde i 4–1-segern hemma mot Arizona. En match som också innebar att Floridalaget säkrade grundseriesegern i NHL.

Tampa Bay säkrade historisk grundserieseger

Tampa Bay har säkrat grundseriesegern i NHL-ishockeyn och tagit hem Presidents Trophy för första gången. I och med 4–1-segern mot Arizona har Floridalaget ointagliga 116 poäng.

|

Victor Hedman gjorde sitt tionde mål för säsongen när stjärnbacken gav Tampa Bay 2–1-ledningen tidigt i tredje perioden hemma mot mittenlaget Arizona. Ett mål som skulle visa sig avgörande.

Jublet på isen var stort efter 4–1-segern som innebar att Tampa säkrat sin första grundserieseger, så kallade Presidents Trophy, i klubbens historia. Floridalaget har nu ointagliga 116 poäng före tvåan Calgary på 95 och får hemmaplansfördel genom alla slutspelsrundor.

- Jag vet att när folk tänker på NHL ser många framför sig någon som lyfter Stanley Cup-pokalen över huvudet. Men det är 82 matcher innan du kommer till den punkten. Många lag i den här ligan har inte vunnit den (här) pokalen, säger Tampa Bays tränare Jon Cooper till NHL:s webbplats.

Lagkaptenen Steven Stamkos har varit med på klubbens resa mot NHL-toppen. Mot Arizona satte han 1–1-målet och noterade därmed nytt klubbrekord med totalt 384 mål.

- Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera, men det var definitivt känslosamt, säger han.

Nytt rekord av Pettersson

Elias Pettersson noterades för sin 34:e assist när han var inblandad i förarbetet till finländske Markus Granlunds 2–1-mål när Vancouver mötte Chicago. Poängen innebär att den svenska stjärnan passerade tjecken Ivan Hlinka och ryssan Pavel Bure som Vancouvers bäste poänggörare bland rookies någonsin, med sina hittills 61 poäng (27 mål och 34 assist).

- Det är mycket att ta in. Det betyder mycket för mig. Jag är väldigt stolt över det, men jag bara fokuserar på nästa match. Självklart är jag väldigt glad över rekordet, säger han.

Chicagos Erik Gustafsson räddade en poäng genom att kvittera till 2–2 i tredje perioden. Han hyllade egna målvakten Corey Crawfords insats.

- Han var otrolig i dag. Om han inte spelat som han gjorde hade det antagligen blivit (förlust med) 5–1. Nu fick vi åtminstone med oss en poäng, säger Gustafsson till journalister efter matchen.

Karlssons 20:e mål

I förlängningen avgjorde Bo Horvat, framspelad av Alexander Edler, och fastställde därmed resultatet till 3–2. Samme Edler gjorde mål i andra perioden, framspelad av Horvat.

William Karlsson, som förra säsongen gjorde 43 grundseriemål för Vegas Golden Knights, noterade sitt 20:e för säsongen i 7–3-segern borta mot San Jose.

Karlsson satte 1–1-målet i första perioden och assisterade sedan även till Reilly Smiths 5–2-mål. I San Jose saknas fortfarande skadade stjärnbacken Erik Karlsson.