Traustason: "Det viktiga är att vinna"

Nackdelen med att börja på hemmaplan förändrar ingenting för Malmö FF i kvalet till Champions League. Ett stort frågetecken för MFF är dock om anfallaren Carlos Strandberg kan delta.

ANNONS
|

När Malmö FF tränade dagen innan tisdagens första möte med ungerska Vidi i den tredje kvalomgången till Champions League fanns anfallaren Carlos Strandberg inte med på Stadions gräs. Åtminstone inte under den kvart som var öppen för media. Han är dock inskriven i matchtruppen.

- Vi bestämmer i morgon (tisdag), säger MFF-tränaren Uwe Rösler om 22-åringens medverkan mot Vidi.

Spelledig helg

Anfallaren tränade inte heller med laget under söndagen. Strandberg, som svarat för tre av MFF:s sju mål i Europaspelet denna sommar, ådrog sig en lårskada när Malmö i onsdags förra veckan slog ut Cluj med sammanlagt 2–1 i den andra kvalomgången. Sedan dess har MFF-spelarna haft spelledigt i allsvenskan.

ANNONS

- Jag tycker att spelarna känns lite fräschare efter att de har fått några dagars vila. Förhoppningsvis kan vi spela med ett lite högre tempo under 90 minuter, säger Rösler under måndagens presskonferens.

Till skillnad från de två tidigare kvalomgångarna börjar MFF denna gång hemma. Returen i Ungern spelas på tisdag nästa vecka. Detta förändrar dock inte Malmös matchplan enligt mittfältaren Arnór Traustason.

- Vi vill vinna här hemma och det är det viktiga. Sedan är det självklart viktigt att hålla nollan, säger Traustason, som svarade för 1–1-målet som tog MFF vidare i kvalrundan mot Cluj.

Rösler ser inte MFF som favorit mot Vidi, som tidigare gick under namnet Videoton.

- Vi förväntar oss en tuff match. Vidi är välorganiserat defensivt och kommer försöka straffa oss med kontringar, säger Rösler.

ANNONS

Gör MFF till favoriter

Han vill inte jämföra Vidi, som i förra omgången slog ut bulgariska Ludogorets med sammanlagt 1–0, och rumänska Cluj.

- Varje lag som har tagit sig så här långt har kvaliteter och jag tror att de kvaliteterna blir starkare för varje omgång. Cluj är ett starkt lag och Vidi är ett starkt lag. Jag vill inte ranka dem. Det vore respektlöst. Vi är inte i en position där vi kan underskatta något lag, säger Uwe Rösler.

Vidis huvudtränare Marko Nikolic lägger dock över favoritskapet på MFF.

- Malmö har ett bra rykte i Europa de senaste åren och jag anser att de är små favoriter i matchen mot oss. Men ingen kan förbjuda oss från att drömma och vi drömmer om att göra stora saker för vår klubb och ungersk fotboll denna sommar, säger Nikolic.

TT

Fakta: MFF:s väg till Champions League

Kval, första omgången:

10 juli: Drita, Kosovo–Malmö FF 0–3. 17 juli: MFF–Drita 2–0.

Andra omgången:

24 juli: Cluj, Rumänien–MFF 0–1. 1 augusti: MFF–Cluj 1–1.

Tredje omgången:

7 augusti: MFF–Vidi. 14 augusti: Vidi–MFF.

Om MFF går vidare till playoff – sista kvalsteget – väntar vinnaren i mötet Celtic–AEK Aten. Malmö börjar då hemma 21–22 augusti. Bortamötet avgörs 28–29 augusti. Förloraren i playoff är kvalificerat till gruppspelet i Europa League. Gruppspelet Champions League inleds den 18–19 september.

Förlorar MFF mot Vidi väntar playoff till Europa League-gruppspelet. Då ställs Malmö mot vinnaren i mötet The New Saints, Wales–Midtjylland, Danmark. Malmö börjar i sådana fall hemma den 24 augusti. Returen avgörs 31 augusti.

Fakta: Facit för svenska lag i CL

Så här har det gått för svenska lag i Champions League (CL) de senaste åren:

2017–2018: Malmö FF. Förlust i andra kvalomgången mot Vardar.

2016–2017: IFK Norrköping. Förlust i andra kvalomgången mot Rosenborg.

2015–2016: Malmö FF. Gruppspel, sist i gruppen.

2014–2015: Malmö FF. Gruppspel, sist i gruppen.

2013–2014: Elfsborg. Förlust i tredje kvalomgången mot Celtic.

2012–2013: Helsingborg. Förlust i playoff mot Celtic.

2011–2012: Malmö FF. Förlust i playoff mot Dinamo Zagreb.

2010–2011: AIK. Förlust i tredje kvalomgången mot Rosenborg.

ANNONS