Tre Kronors tio senaste VM-finaler

I kväll gäller det. Sverige är bara en match ifrån att försvara sitt VM-guld och att klättra upp på andraplatsen i VM:s historiska medaljliga. Men hur har det egentligen gått i de tio senaste finalerna för det svenska landslaget? Och hur ser statistiken mot Schweiz ut?

|

1993: Förlust mot Ryssland, 1–3

Sverige var dubbla regerande världsmästare och antagonisterna från öst spelade sin första VM-final sedan Sovjetunionens fall. Men det var med samma slutresultat som under "röda maskinens" glansdagar. Ryssland, som i semifinalen hade spöat Kanada med 7–4, gick upp till 3–0-ledning innan Mikael Renberg kunde tröstmåla.

1995: Förlust mot Finland, 1–4

Ville Peltonen framåt och Jarmo Myllys i målet, Finland stod för en övertygande finalseger på bortais. Ja, inte bara på bortais utan i fiendens näste då finalen avgjordes i Globen i Stockholm. Peltonen blev tremålsskytt och precis som 1993 fick Sverige bara ett tröstmål, den här gången genom Jonas Bergqvist.

1997: Förlust mot Kanada, 1–2 i matcher

Förlusttrenden skulle hålla i sig även två år senare. Även om den här finalkampen avgjordes i bäst av tre matcher. Sverige inledde med att vinna det första mötet med Kanada med 3–2, efter att ha hållit undan en sen kanadensisk anstormning. Match nummer två var dock Kanada övermäktiga och vann 3–1. Tredje och avgörande mötet blev en målsnål tillställning där Kanadas försvar höll Tre Kronor borta från nätet fram till Michael Nylander hittade rätt en och en halv minut före slutsignalen. Då hade Kanada redan satt två puckar och med en mållös sista del av matchen vann de också hela finalserien.

1998: Vinst mot Finland, 1–0 över två matcher

Finalförlust 1990, segrar 1991 och 1992 och sedan på nytt förluster 1993, 1995 och 1997 – Tre Kronor hade en stark finaltrend men tråkig målgång mot slutet av årtiondet. Extra skönt då kanske att Johan Thornberg var den enda i både Sverige och Finlands landslag som hittade nätmaskorna i finalserien som avgjordes i bäst av två matcher. Thornbergs sena mål i den första matchen följdes upp av en 0–0-tillställning.

2003: Förlust mot Kanada, 2–3

2–0-ledning med minuten kvar av första perioden och Tre Kronor såg ut att gå mot en ny finalvinst. Då fixade Shawn Horcoff in pucken bakom Mikael Tellqvist, reduceringen gav Kanada nytt mod och i slutet av andra perioden kom kvitteringen genom Shane Doan. Tredje perioden blev mållös och i förlängningen krävdes det lång överläggning med videodomaren innan Anson Carters fösning ansågs ha passerat mållinjen under Mikael Tellqvists benskydd.

2004: Förlust mot Kanada, 3–5

Mindre kontroversiellt och omdiskuterat var det när lagen på nytt möttes i VM-final ett år senare. Sverige inledde starkast och hade både 2–0 och 3–1 i matchen, men Kanada vägrade ge sig och vände matchen genom en stark avslutning på andra perioden och en lika snabb start på den tredje.

2006: Vinst mot Tjeckien, 4–0

Två år efter "tappade" guldet mot Kanada stod Tre Kronor för en rejält dominant finalinsats mot Tjeckien. 4–0-resultatet var aldrig hotat och det svenska laget vann därutöver skottstatistiken med 26–15.

2011: Förlust mot Finland, 1–6

Blågult finalmörker i fyra år och i efterhand hade nog mörkret gärna fått vara i ett femte också. Finalförlusten mot grannen Finland är en av Tre Kronors mest svidande förluster de senaste årtiondena. Sverige inledde med att ta ledningen, men när Jarkko Immonen kvitterade med sju sekunder kvar av den andra perioden föll allting. Finland gjorde raskt både 2–1 och 3–1 i sista perioden. En svensk time out hjälpte föga och det hela rann iväg till förnedrande 1–6 sett med blågula ögon.

2013: Seger mot Schweiz, 5–1

Finalplatsen var Schweiz första i VM-historien. Enkel seger för Sverige? Nja. En och annan hockeysupporter satte nog finaldrickan i halsen när laget genom Roman Josi inledde målskyttet i matchen. Ledningen blev dock kortvarig för schweizarna och Tre Kronor kunde till slut vinna matchen på hemmaplan i Globen på ett övertygande sätt.

2017: Seger mot Kanada, 2–1 efter straffar

Fjolårets final mot Kanada blev en målsnål affär. Calvin Pickard i Kanadas kasse och Henrik Lundqvist i den svenska buren motade 40–talet skott vardera. Sverige tog ledningen i andra perioden genom en studsande backhandfösare av Victor Hedman då Tre Kronor var en man mindre. Kanada kvitterade sedan tidigt i den tredje perioden genom Ryan O'Reilly. Sedan höll Pickard och Lundqvist tätt på nytt. Lundqvist motade även alla fyra av Kanadas försök i den påföljande straffläggningen, Nicklas Bäckström och Oliver Ekman-Larsson hittade dock rätt med sina och Sverige vann guldet. Triumfen innebar Tre Kronors tionde VM-titel.

Klart övertag mot Schweiz

Sverige är stora favoriter inför kvällens avgörande. Inte bara med tanke på att finalen är Schweiz blott andra i VM-sammanhang, som ni redan vet vid det här laget blev det 1–5 förlust mot Sverige för fem år sedan. Sverige har också ett förkrossande övertag sett till historisk statistik mot alplandet. 50 matcher har det blivit mellan lagen i OS-, VM-, EM-, Canada- och World cup-sammanhang. Tre Kronor har vunnit 37 av dem och förlorat bara sex. Lagen möttes i gruppspelet i årets mästerskap, där Sverige vann 5–3. Segrar Tre Kronor i kväll går de dessutom förbi Tjeckoslovakien/Tjeckien och Sovjet/Ryssland upp på andraplats i VM:s maratontabell med i sådana fall 47 medaljer, endast bakom Kanadas 49. Både Tjeckoslovakien/Tjeckien och Sovjet/Ryssland har dock fler guld.