Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Östersunds ordförande Daniel Kindberg åtalas för ekonomisk brottslighet. Arkivbild.

ÖFK-ordföranden åtalas – riskerar fängelse

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Kindberg nekar till brott. "Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd", skriver han i ett pressmeddelande.

Förutom Daniel Kindberg åtalas ytterligare två personer, vilket framgår i den stämningsansökan som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå lämnat in till tingsrätten i dag.

De misstänkta har under flera år ställt ut och godkänt falska fakturor på mångmiljonbelopp från de lurade företagen Peab Anläggning, Östersundshem Exploatering och Fältjägaren AB, enligt åtalet.

- Som jag ser det är det en gedigen utredning. Eftersom vi väcker åtal ser vi att vi kan förvänta oss en fällande dom, säger Peter Jonsson, kammaråklagare och biträdande förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, till TT.

Falska fakturor

Enligt stämningsansökan har en av de misstänkta upprättat fakturor som omfattat arbete som inte utförts och därefter skickat dessa till Peab. Dessa har sedan godkänts av en av de övriga misstänkta. På detta sätt har drygt 11,8 miljoner kronor betalats ut felaktigt. I senare led har de falska fakturorna vidarefakturerats mellan Peab och Östersundshem.

Skatteverket har tidigare slagit fast att drygt 4,5 miljoner kronor betalats ut till ÖFK genom falska sponsoravtal. Enligt åtalet har falska fakturor även skickats från ÖFK till en av de misstänktas bolag.

Nekar till brott

De misstänkta nekar till brott på samtliga punkter och Daniel Kindberg skriver i ett pressmeddelande genom sin försvarsadvokat Olle Kullinger att åtalet tagits emot med förvåning.

"Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd", skriver han.

Enligt Olle Kullinger bygger utredningen på ett felaktigt påstående – att det ställts ut fakturor som inte motsvarar utfört arbete.

- När vi har gått igenom utredningen anser vi att den inte är tillräcklig när det gäller det påståendet. Vår inställning är att alla fakturor motsvarar utfört arbete, säger han.

Riskerar fängelse

Detta, menar Kullinger, kommer att framgå när tingsrätten prövar målet. Däremot tar det hårt på hans klient, säger han.

- Det är självklart att det är en besvikelse att åklagaren väcker åtal när man anser sig vara oskyldig, säger Olle Kullinger.

ÖFK skriver på sin hemsida att Daniel Kindberg kommer att fortsätta ha paus från sitt uppdrag som styrelseordförande.

Om Daniel Kindberg döms riskerar han fängelse, då det ingår i straffskalan för flera av brotten han misstänks för. Åklagarsidan har dock inte yrkat straffpåföljd ännu, utöver näringsförbud för Kindberg och att de misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.