Gabriel Somi chippade in det förlösande 1–1-målet mot Fola Esch. Arkivbild.

Östersund vidare till playoff: "En lättnad"

Nu är det nära. Östersund är ett steg närmare Europa Leagues-gruppspel. De slog ut luxemburgska Fola Esch med totalt 3–1 och avancerar till playoff.

|

Efter Galatasaray fick Östersund luxemburgska Fola Esch på sin lott i Europa League-kvalets tredje omgång. Jämtarna fick med sig 1–0 på hemmaplan till bortareturen i Luxemburg.

Men returen skulle inte bli någon behaglig resa för ÖFK.

De hade svårt att etablera något vettigt spel under den första halvleken och målchanserna uteblev. I stället var det Fola Esch som hade övertaget offensivt, men Östersunds Aly Keita höll tätt.

Fola Esch tog ledningen

- Det var ingen bra första halvlek, jag vet inte varför vi inte kommer upp i nivå, säger Tom Pettersson till Östersunds-Posten

Åtta minuter in i den andra halvleken fick Keita ge sig. Hemmalaget tog ledningen sedan Stefano Bensi nickat in bollen bakom Keita.

Ett tillbakatryckt Östersund såg skakat ut. Men i en spelvändning – bara fem minuter efter baklängesmålet – damp bollen ner vid ytterspringaren Gabriel Somis fötter. Han avancerade framåt och chippade sedan in den kyligt över Fola Esch-keepern Thomas Hym.

- Jag såg att målvakten kom ut och då chippade jag. Det var en fantastisk chip, säger Gabriel Somi till Östersunds-Posten.

Östersund fick efter målet luft under vingarna och började kontrollera matchen och skapa flera efter varandra vassa lägen. Jamie Hopcutt försökte, Saman Ghoddos likaså, men det skulle till en lång Tom Pettersson-fot och 2–1 var ett faktum. Fler mål blev det inte.

Trots avancemanget så var inte Pettersson nöjd med lagets insats.

"Vi kan mycket bättre"

- Vi kan mycket bättre. Det kändes som att vi insåg allvaret efter den första halvleken. Vi insåg att vi inte kan spela så här dåligt, säger han.

Fola Esch får likt Galatasaray se sig betvingat av den svenska sensationen med totalt 3–1.

Avancemanget innebär att Östersund nu bara har ett steg kvar innan gruppspelet. Vilka de får möta i playoff lottas på fredag.

- Det ska bli väldigt roligt. Det kommer bli ett stort hinder som vi ser fram emot, säger Tom Pettersson.