Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östersunds målvakt Aly Keita under onsdagens träning inför Östersunds Europa League-match hemma mot Athletic Bilbao.

Östersunds Keita – bäst i Europa League

Han inledde säsongen utan att ens veta om han var förstemålvakt. Inför mötet med Athletic Bilbao är Östersunds Aly Keita bäst i hela Europa League.

Sista fotbollsträningen är avklarad, Aly Keita har suttit på podiet inför spansk och svensk press och svarat på frågor om nästa omöjliga uppgift för laget.

Han har hunnit med en sista massage innan vi sätter oss i det före detta kansliet som får agera pressrum nu när kraven från Uefa har höjts i gruppspelet. Ingen utom ordförande Daniel Kindberg var förberedd på att Östersund skulle spela gruppspel i Europa, inte heller arenan.

Ingen längre förvånad

Men allt och alla har anpassat sig och efter segermatcherna mot Zorja Luhansk och Hertha Berlin finns det få som skulle bli förvånade om nya poäng bärgades på hemmaplan mot spanska ligaelvan Athletic Bilbao.

- Det kommer att bli tufft, det är ett riktigt bra lag. Vi har alltid inställningen att spela vårt spel och gå för vinst, säger Aly Keita.

Målvakten personifierar mycket av den resa som Östersund har gjort under lagets blott andra säsong i allsvenskan. Den som började med framgång i Svenska cupen med en oväntad seger mot Norrköping i finalen och som fortsatte med erövringar i Europa som bara några få svenska storklubbar har mäktat med tidigare.

Alla har väntat på sista stoppet på resan, men det verkar vara långt borta ännu.

Avancemang nära

Efter två raka segrar i gruppspelet kan Östersund med en ny seger skapa sig ett drömläge för att avancera till slutspel

Succéstarten har gett laget sex poäng. Bläddrar man genom statistiken har minst sju eller åtta poäng krävts för att avancera från gruppspelet i Europa League sedan turneringen fick sin nuvarande utformning. Ingen med mer än tio inspelade poäng har missat avancemang genom historien.

Men taktiskt är inget ändrat inför den hittills största utmaningen.

- Det är inte så vi tänker, vi går ut för att vinna. Sedan kan det stå 0–0 och vi är pressade, då är 0–0 kanske bra. Men vi kan inte tänka på hur många poäng vi har och vad som krävs. Kindberg får stå för de lite längre tankarna, säger Keita och skrattar.

Efter att ha radat upp nollor, klivit fram som matchvinnare och alltså hamnat högst upp i Europa Leagues statistik är det lätt att skratta.

Roligare rubriker

Det är roligare rubriker runt Keita denna höst än förra då han i augusti attackerades av en åskådare under en bortamatch i Jönköping.

- Jo, så är det. Fotbollen går bra, det är väldigt roligt. Det andra är inget jag vill prata om.

Han var långt ifrån någon förstamålvakt under ÖFK:s debutsäsong i allsvenskan och var det inte heller inför denna när Andreas Andersson värvades från Gefle.

- Jag har varit här i 3,5 år, det var väl egentligen första året i superettan som jag var förstamålvakt. Sedan har det kommit nya målvakter. Jag har fått kämpa hela vägen hit. Jag har alltid krigat på och tycker att jag förbättras hela tiden och jag har försökt bevisa att jag är bättre än målvakterna som kommer.

Och nu har han visat att hans kvaliteter är stora. Så stora att han leder målvaktsligan i Europa League och att han har fått förtroendet i alla viktiga ÖFK-matcher under säsongen.

- Jag kollar inte så mycket på sådant, men det är ju kul. Det betyder mer att vi vinner än att ha bäst statistik, säger Aly Ketia.